Nu er der tre æg i storkereden: Kjeld og Yvonne følger fortsat planen til mindste detalje

Ekspert forventer, at der i alt kommer mellem tre og fem æg i reden ved Bækmarksbro.

Der er nu tre æg i Yvonne og Kelds rede ved Bækmarksbro. Foto: TV MIDTVEST

Det fortsætter med at gå lige efter bogen i storkereden ved Bækmarksbro, hvor storkeparret Kjeld og Yvonne har slået sig ned.

Normalt vil vi sige tre til fem æg, så vi må jo se, om der kommer et mere her om et par dage. Jeg tænker, vi godt kan se et æg mere

Lotte Lykke Stendahl, storkeekspert fra storkene.dk

I går aftes kort efter klokken 22 lagde Yvonne det tredje æg. Næsten præcist to døgn efter nummer to, fuldstændigt efter planen.

Man ved dog ikke, om der vil komme flere æg.

- Normalt vil vi sige tre til fem æg, så vi må jo se, om der kommer et mere her om et par dage. Jeg tænker, vi godt kan se et æg mere. Jeg trækker lidt på det, for jeg kan ikke sige det hundrede procent, men lad os se, storkeekspert Lotte Lykke Stendahl fra storkene.dk.

Hvis der kommer et æg, så forklarer hun, at vi nok kan regne med, at det bliver lagt lørdag aften.

- Storke er ret præcise. Der går cirka to døgn, mellem de lægger et æg. Så det er lørdag aften omkring klokken 22, siger hun.

Læs også Nyt æg i reden: Storkepar følger planen til mindste detalje

Håber alle bliver til unge

Men selvom der nu er tre æg i storkereden, så er det ingen garanti for, at der ender med at være tre unger. 

- Det kommer lidt an på, hvordan vejret bliver. Det er ikke sikkert, at de alle sammen bliver til storkeunger. Det er noget vi kommer til at følge. Hvis det bliver rigtigt fint vejr, så kan de sagtens blive til noget alle tre. Men hvis det bliver regn og koldt, så ser vi sommetider, at så går det mindre godt. Vi regner selvfølgelig med, at der er sunde æg, siger Lotte Lykke Stendahl.

Vi har set i Smedager, at der kan klække flere på en dag. Der har vi oplevet, at der kom tre unger på en dag. Men som regel så følger det igen hinanden med to dages mellemrum

Lotte Lykke Stendahl, storkeekspert fra storkene.dk

Der går dog noget tid, før vi finder ud af, hvor mange unger der ligger i reden. Normalt går der 31 til 33 dage fra at det første æg bliver lagt, til at der kommer en unge. 

Ungerne plejer også at komme nogenlunde planmæssigt, men det er dog ikke altid tilfældet.

- Vi har set i Smedager, at der kan klække flere på en dag. Der har vi oplevet, at der kom tre unger på en dag. Men som regel så følger det igen hinanden med to dages mellemrum, forklarer Lotte Lykke Stendahl.

Mange fans

TV MIDTVEST streamer, i samarbejde med storkene.dk, live fra storkereden 24 timer i døgnet, og siden storken Kjeld landede for præcis en måned siden, den 6. april, har interessen været enorm.

Der er i år seks ynglende storkepar i Danmark. I 2019 var der tre.

FAKTA om storkene

  • Latinsk navn: Ciconia Ciconia
  • Største kropslængde: 115 cm
  • Største vingefang: 165 cm
  • Største vægt: 4,0 kg

Ikke siden 1963 har der ynglet storke i Bækmarksbro, og Yvonne og Kjeld er et ud af kun 3 ynglende storkepar i Danmark.

Yvonne og Kjelds rede er den storkerede i Europa, der ligger længst mod nordvest. Der er flere hundrede kilometer til den nærmeste beboede storkerede, der befinder sig i Smedager i Sønderjylland.

Hanstorken Kjeld er fem år gammel og stammer fra Berne Glüsing, der ligger nær Bremen i Tyskland. Det ved man, da han er ringmærket. Hunstorken Yvonne ved vi derimod ingenting om, da hun ikke er ringmærket. Hun kan derfor være kommet hertil fra Østeuropa - eller måske mere sandsynligt fra Holland, hvor mange storke ikke ringmærkes.

Storkereden finder du på Holmgårdvej 36 i Flynder.

 

Kilde: storkene.dk

02:11

Yvonne lagde det tredje æg torsdag aften efter klokken 22.

Luk video