Garnet strammer i Thyborøn: - En god Brexit-aftale er altafgørende

Fiskerne i Thyborøn er glade for, at der nu er kommet en afklaring omkring Brexit, men nu frygter de, hvad de efterfølgende forhandlinger vil ende med.

Alfred Fisker fanger tyve procent af sin fangst i engelsk farvand. For ham er en god Brexit-aftale altafgørende.
Alfred Fisker fanger tyve procent af sin fangst i engelsk farvand. For ham er en god Brexit-aftale altafgørende.
Foto: Troels Esmarch

I måneder har fiskerne på havnen i Thyborøn holdt vejret og ventet på én eller anden afklaring omkring Brexit.

Med den historiske sejr til Boris Johnson i går tyder alt nu på, at briterne træder ud af EU næste år.

Fiskerne ved ikke, hvor det hele ender, men de er tilfredse med, at der nu sker noget.

- Det er en egentlig en stor lettelse, for nu skal der jo laves en plan, og nu kan de ikke skyde den længere. Der er jo ingen, der kan investere eller gøre nogen ting uden planer, siger Michael Lodahl, direktør for Danske Fiskeauktioner.

Men garnet begynder også for alvor at stramme på den vestjyske havn, hvor en god aftale har ret stor betydning. 

- Det er altafgørende, for det ville være en bombe under dansk fiskeri, hvis ikke vi får handlet en ordentlig aftale af med briterne, siger Alfred Fisker, der selv er fisker og næstformand i Thyborøn Fiskeriforening.

Fiskeskibe på række i Thyborøn Havn.
Fiskeskibe på række i Thyborøn Havn.
Foto: Troels Esmarch

Kan miste tyve procent af omsætningen 

Alfred Fisker fanger selv torsk, sej og havtasker blandt andet. Omkring tyve procent af hans fangst ligger i engelsk farvand.

Ender det med, at han og andre ikke længere må fiske omkring Storbritannien vil det gå ud over forretningen.

- De fleste, der driver forretning ved, at hvis du skal hive tyve procent af din omsætning af, så kommer det til at gøre ondt jo, siger han.

Nu sætter han sin lid til, at en god aftale bliver forhandlet på plads.

- Det giver da en vis nervøsitet, men vi har en vis tiltro til vores forhandlere, for de har da lovet os, at de vil prioritere fiskeriet, og det skal vi sørge for at holde dem op på, siger Alfred Fisker.

Det samme gør Kynde og Toft, som laver totalløsningerne inden for fiskeri.

- Hvis det bliver hårdt, og vi bliver afvist, og vi ikke får lov at komme derind, så har vi nogle nye udfordringer, men der har vi heldigvis nogle dygtige mennesker nede i EU til at varetage vores aftaler, siger direktør Niels Olaf Vinther Jensen.

En stor opgave venter

Også Søren Gade, der er medlem af Europa-Parlamentet for Venstre, er glad for en endelig afklaring - dog ikke den rigtige ifølge ham.

- Jeg er trist over det på Europas og briternes vegne, men det kan ikke nytte noget. Nu venter en stor opgave, og jeg vil følge forhandlingerne, siger han.

Søren Gade er koordinator for Brexit i Fiskeriudvalget, og han vil gøre, hvad han kan for at sikre fiskernes fortsatte adgang til britisk farvand.

- Det er ikke sådan, at vi mister vores kvoter, fordi de forlader EU, men det kan betyde, at vi mister adgang til britisk farvand. Det er utrolig vigtigt, at man ikke glemmer fiskeriet i forhandlingerne, for 40 procent af de fisk, vi fanger og lander i Danmark, vil så forsvinde, siger Gade.

4:44
 
2:26
For et par måneder siden tog man sig endnu en gang til hovedet på Thyborøn Havn på grund af Brexit: Hvad det er, der sker i Storbritannien?