Dambrug fik påtvunget net: Nu er det en dødsfælde for sjældne fugle

Fødevarestyrelsen har tvunget en fiskeopdrætter til at sætte net over sit dambrug. Nu frygter ornitologer, at kritisk truede fugle vil omkomme i det.

2:52
Et net skal forhindre syge fugle i at komme til fadet, men det kan blive årsag til, at fiskeørne kommer galt afsted.
Foto: Niels Viggo Bentsen, TV MIDTVEST

For Øster Ørs Dambrugs faste skadedyrsbekæmper var arbejdet i sandhed løn i sig selv. De har nemlig haft en stor hornugle til at fange små dyr som mosegrise, men nu får de ikke længere hjælp fra oven.

- Vi prøvede at redde den, men Falck sagde, at den ikke var til at redde, så den aflivede de, da de fandt ud af, at den havde brækket begge vinger, siger Lars Kristensen, der er ejer af Øster Ørs Ørredopdræt i Lemvig.

Ulykken skyldtes et net, som Fødevarestyrelsen har tvunget en lokal fiskeopdrætter til at sætte over sit dambrug, og ifølge Dansk Ornitologisk Forening er det en ren dødsfælde, som de frygter, kan slå flere sjældne fugle ihjel.

- Vores bekymring er jo, at fiskeørne skal omkomme i de her tråde, siger Svend Aage Knudsen, der er redekoordinator ved Klosterheden i Dansk Ornitologisk Forening.

Der er ganske få fiskeørne i Danmark, men to af landets ynglende par lever i Klosterheden tæt ved dambruget.

Lars Kristensen ville helst ikke have nettet op, men han har ikke haft noget valg.
Lars Kristensen ville helst ikke have nettet op, men han har ikke haft noget valg.
Foto: Niels Bentsen, TV MIDTVEST

Det er bestemt ikke med fiskeopdrætternes gode vilje, at nettet hænger over dambruget. Faktisk har de skubbet kravet foran sig i tyve år, indtil Fødevarestyrelsen skruede bissen på.

- Lige pludselig kom de og sagde, at nu skulle vi have det op, for ellers så falder hammeren, og så kommer der bøder. Men det her dambrug har kørt i mange år uden det net, så vi kunne ikke se hvorfor, siger Lars Kristensen til TV MIDTVEST.

EU kræver net

Overdækning er påkrævet af EU til at holde syge fugle væk. Men ornitologerne mener, at det trumfes af Klosterhedens status som Natura 2000-område, og derfor håber de, at nettet kan komme ned, inden de sjældne fiskeørne vender retur fra Afrika i april.

- Det håber vi virkelig, at der kan gives en dispensation til. Nu kan man jo sige, at det er lidt uheldigt, at trådene er blevet sat op, men bedre sent end aldrig, siger Svend Aage Knudsen, der er redekoordinator ved Klosterheden i Dansk Ornitologisk Forening.

For nylig har Venstres Thomas Danielsen slået på tromme for strengere straffe til faunakriminelle, som eksempelvis har forgiftet havørne.

Svend Aage Knudsen er bekymret for, at de sjældne fiskeørne kommer til skade i nettene.
Svend Aage Knudsen er bekymret for, at de sjældne fiskeørne kommer til skade i nettene.
Foto: Niels Viggo Bentsen, TV MIDTVEST

Og han kan godt se det paradoksale i, at myndighederne gennemtvinger en dødsfælde for sjældne fugle i et beskyttet område.

- Jeg løfter sagen over for Miljø- og Fødevareministeren nu, hvor jeg er blevet bekendt med sagen, og så skal vi finde en varig løsning, som tager hensyn til både fauna, miljø og fødevaresikkerhed, siger Thomas Danielsen (V), der er medlem af Miljø- og Fødevareudvalget i Folketinget.

Intet er trods alt så galt, at det ikke er godt for noget, for takket være nettet døjer dambruget ikke længere med måger og fiskehejrer.

Får de dispensation til at tage det ned, vil de dog gerne gøre det der, hvor fiskeørnene plejer at finde føde.

- Vi vil jo gerne hjælpe med at bevare de fugle, vi har i Danmark, siger Lars Kristensen.

Det har ikke været muligt at få et interview med Fødevarestyrelsen, men i en mail skriver de følgende:

- Virussygdommen VHS, også kaldet Egtvedsyge, kan bæres på rovfugles næb, eksempelvis fiskehejrer, og ad den vej kan rovfugle inficere fisk med sygdommen. Danmark har status som fri for VHS i ferske vande, ”Dambrug”, og for at forhindre spredningen af sygdommen vurderer Fødevarestyrelsen og Dansk Akvakultur, at det er nødvendigt at have tråde over dambrug som anført i Bekendtgørelse om autorisation og drift af akvakulturbrug.