Blev overfaldet af pædofil som 13-årig – nu har hun udviklet en overfaldsalarm

Et overgreb på en tankstation for 15 år siden har fået Kristine Skovgaard til at udvikle en alarm, som kan hjælpe andre, der bliver udsat for overfald.

2:15
Kristine Skovgaard blev overfaldet som 13-årig. Derfor har hun udviklet en overfaldsalarm, som skal tilkalde hjælp. Alarmen kommer på markedet til efteråret.
Foto: Kathrine Sejersbøl Tobiasen, TV MIDTVEST

Kristine Skovgaard fra Lemvig er 13 år gammel, da hun i 2008 bliver udsat for et overgreb af en pædofil på en tankstation. Episoden sker, da hun er på vej hjem fra en gymnastikopvisning med sin mor, og de på vejen stopper ved tanken i Tørringhuse.

Hendes mor bliver i bilen, mens Kristine Skovgaard går ind.

- Da jeg er på vej ud af butikken, skal jeg via en smal passage passere en mand, og idet vi skal det, skal vi gå sidelæns forbi hinanden, og så sker der noget fuldstændig uventet. Han tager sin hånd op ad mit inderlår og videre op i mit underliv og står der og gramser på mig. Jeg fryser fuldstændig, og jeg aner ikke, hvad jeg skal gøre og bliver helt vildt bange for at reagere og råbe om hjælp, forklarer Kristine Skovgaard, der i dag er 28 år.

Tilbage i bilen fortæller hun sin mor, hvad der er sket, og sammen får de noteret mandens nummerplade og kontaktet politiet, der stopper manden.

- Det viste sig, at han var pædofil og havde gjort det ved andre unge kvinder også. De havde prøvet at melde det, men havde ikke noget bevismateriale, men det havde jeg heldigvis, fordi der var et overvågningskamera på tankstationen, der fangede det, siger Kristine Skovgaard.

Med bevismaterialet i hånden lykkedes det at få manden dømt for overgrebet på hende.

Overfaldsalarm skal tilkalde frivillige

Oplevelsen af at blive udsat for et overgreb har fulgt Kristine Skovgaard siden dengang, og hun har brugt mange timer på at tænke over, hvordan hun kan hjælpe andre i en lignende situation. Og det er der nu kommet en overfaldsalarm ud af, som har navnet Sirené.

Alarmen bliver udløst ved et tryk på en knap på en lille håndholdt alarm.

Det kræver et tryk med en kraft på to kilo at udløse alarmen. Så man skal mene det, når man trykker, siger Kristine Skovgaard.
Det kræver et tryk med en kraft på to kilo at udløse alarmen. Så man skal mene det, når man trykker, siger Kristine Skovgaard.
Foto: Kathrine Sejersbøl Tobiasen, TV MIDTVEST

Den er inspireret af Hjerteløberordningen, hvor frivillige i en given radius fra et hjertestop bliver tilkaldt for at give livreddende førstehjælp. Det samme gør sig gældende for Sirené-alarmen, hvor frivillige såkaldte runners bliver bedt om at løbe til utrygge situationer.

- Pointen er så, at de skal observere situationen. Det vil sige, at de skal være vidner og ringe til politiet, hvis der er behov for det, siger Kristine Skovgaard.

En oplagt gave til niecerne

Runnerne er ligesom i Hjerteløberkonceptet frivillige, der melder sig til ordningen via en app. Det kræver blot, at man har lyst til at være til rådighed og vil skrive oplysninger om sig selv ind i systemet, så det er muligt at se, hvem der er indblandet i hvilke hændelser.

En af dem, der for nylig har meldt sig til ordningen, er Lars Broe fra Lemvig. Han læste om ordningen i den lokale ugeavis og gik straks i gang med at undersøge konceptet nærmere. Det fik ham til at tilmelde sig med det samme.

- Jeg kunne jo se, at der var en oplagt julegave til mine to store niecer, og med tre børn, der også skal ud at være en del af bylivet på et tidspunkt, kunne jeg godt se, at det her er med at skabe noget sikkerhed, var en oplagt mulighed, siger han.

Lars Broe er blandt de første 2000 til at tilmelde sig som frivillig.
Lars Broe er blandt de første 2000 til at tilmelde sig som frivillig.
Foto: Kathrine Sejersbøl Tobiasen, TV MIDTVEST

For ham handler det om, at han gerne vil hjælpe, hvor han kan.

- Når man gerne vil have gavn af ting, så er man også nødt til at bidrage lidt. På samme måde som jeg har meldt mig som donor, så tænker jeg også, at det her er noget, jeg er nødt til at være en del af for at kunne få gavn af det, siger Lars Broe.

Drømmen er, at den virker præventivt

Sirené er udviklet af Kristine Skovgaard og tre andre kvinder, som hun gik på studie med. Ligesom hende har de oplevet en eller anden form for overfald eller overgreb. Forskellen på de fire kvinders historie er dog, at Kristine Skovgaard er den eneste, der har meldt det til politiet, og hvor en gerningsmand er blevet dømt.

- De turde ikke anmelde det i frygten for, at de ikke ville blive hørt og taget seriøst, fordi der ikke var nogen vidner. Så vores fokus i det her har været, at der skal komme de her vidner, der skal hjælpe en, siger hun.

Sirené er ikke klar til salg endnu. Det bliver den til efteråret, og målet er et få 50.000 frivillige runners til at tilmelde sig appen inden da. På nuværende tidspunkt har antallet af runners rundet 2000. 

- Vores allerhøjeste ønske er, at den her alarm en dag skal virke præventivt ved, at der er så mange, der har hørt om det, så de gerningspersoner, der er derude, simpelthen ikke tør at gøre noget i frygten for at alle går rundt med en overfaldsalarm, og der derved er en masse frivillige folk i nærheden, der kan komme og hjælpe, hvis det er, siger Kristine Skovgaard.