Thomas Danielsen om V-profils exit: For hurtig på aftrækkeren

Transportministeren reagerer nu på, at Birthe Rønn Hornbech har vendt ryggen til Venstre. Thomas Danielsen mener ikke, hun giver regeringen en chance. Han forudser, at der vil komme flere lignende episoder med utilfredshed.

28:32
Han er Danmarks nye transportminister - og således gik en ministerdrøm i opfyldelse for venstremanden. Nu sætter han ord på, hvordan arbejdslivet er forandret.

- Jeg synes, hun var for hurtig på aftrækkeren.

Ordene er Thomas Danielsens. Transportministeren - som er tidligere gruppeformand og en central figur i Venstre - har ikke meget til overs for, at Birthe Rønn Hornbech i sidste uge meldte sig ud af partiet i protest mod dets engagement i SVM-regeringen.

- Jeg synes, man skal give regeringen en chance for at vise de resultater, Venstre har drømt om at komme igennem med i mange år. Resultater, vi ikke har kunnet komme igennem med, men som vi rent faktisk kan nu, siger Thomas Danielsen.

Bededag var dråben

Afgørende for, at Birthe Rønn Hornbech efter 48 års medlemskab har vendt ryggen til Venstre, er partiets medvirken til at ville afskaffe Store Bededag.

- Jeg synes, at det der er sket i de sidste uger, hvor man går ind og vil bestemme over arbejdsmarkedets parter ved at afskaffe store bededag, det er så u-liberalt, har hun sagt til Ritzau.

- Det hele er for mig så fuldstændigt forrykt og rykker ved Venstre og kapper Venstres rødder over, har den tidligere minister udtalt.

Thomas Danielsen anerkender ikke kritikken og understreger, at det har været en politisk nødvendighed at bringe Store Bededag i spil.

- Noget af det, vi står overfor, det er, at flere og flere trækker sig fra arbejdsmarkedet. Færre og færre kommer ind på arbejdsmarkedet til at forsørge flere og flere. Derfor bliver vi nødt til at reformere Danmark, siger transportministeren.

Men hvorfor er Store Bededag blevet et kardinalpunkt? Er det gedigen venstrepolitik at ville afskaffe en helligdag?

- Det ved jeg ikke, om man kan sige, det er. Men det er gedigen venstrepolitik at skabe et arbejdsudbud på 8.500 mennesker. Det svarer til, at 8.500 går på arbejde hvert eneste år. Det er upopulært - men det er noget af det, som vi har brug for, hvis man skal opretholde den velfærd og den service, som vi alle sammen gerne vil kunne drage nytte af, mener Thomas Danielsen.

Mere af samme skuffe

Transportministeren siger, at der vil komme mere af samme skuffe. 

Han understreger, at SVM-regeringen er en reform-regering, som agter at lave ting om i Danmark. Og gerne vil lægge navn til politik, som ikke nødvendigvis er den alle og enhver gerne vil have.

- Der kommer flere reformer, som helt sikkert ikke vil være populære alle steder, siger Thomas Danielsen.

Men vil der komme flere reformer, som vil betyde udmeldelser a la Birthe Rønn Hornbechs?

- Ja. Der kommer helt sikkert flere reformer, hvor folk vil beklage sig og være utilfredse. Fordi det aldrig er populært at træffe beslutninger omkring reformer. Det er i hvert fald i en meget lille kreds, det er populært, mener Thomas Danielsen.

Har du et tip?