Krydsfelt

Pape om nye tider med SVM-regeringen: Konservative bliver konstruktiv opposition

Søren Pape Poulsen og Det Konservative Folkeparti vil gerne samarbejde med den nye SVM-regering - men samtidig vil de også være oppositionsparti med resten af blå blok.

Den nye SVM-regering sætter Pape og Konservative i en ny position. Partilederen selv kalder rollen "en konstruktiv opposition".
Den nye SVM-regering sætter Pape og Konservative i en ny position. Partilederen selv kalder rollen "en konstruktiv opposition".
Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix

Tiden er ny for Søren Pape Poulsen og Det Konservative Folkeparti her halvanden måned efter folketingsvalget.

De gik efter statsministerposten, men med Mette Frederiksen (S) på den plads og en ny regering med Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, stiller det de konservative et nyt sted i dansk politik.

Papes egen definition på den nye rolle, kalder han "en konstruktiv opposition" - og med konstruktiv mener han, at partiet vil søge indflydelse.

- Jeg har været i politik for lang tid til, at jeg bare synes, at det er sjovt at stå og lege opposition. Jeg vil have indflydelse. Politik, det er ikke noget, man kigger på. Det er noget, man deltager i. Og så må vi se, om de vil lukke os ind, forklarer Søren Pape Poulsen.

0:30
Skal den borgerlige familie have en leder til at styre oppositionen? Her er Papes svar.


Ny spændende virkelighed

Den nye SVM-regering har sammen med de nordatlantiske mandater flertallet til at gennemføre politiske beslutninger og indgreb uden de øvrige partiers opbakning. 

Dét er Pape spændt på, hvordan regeringen vil håndtere.

- Jeg ser jo gerne, at vi kan få indflydelse. Det er jo klart, at en flertalsregering kan gøre, hvad den vil. Nu tror jeg, hvis de skal gå til valg igen, at de får brug for, at de går sammen med andre partier. Men det er rigtigt, at de kan jo gøre, hvad de vil, siger han.

- Jeg tror gerne, at regeringen vil undgå at blive beskyldt for at være magtfuldkommen. Jeg tænker, at regeringen har interesse i at vise, at man faktisk mener det med samarbejdet, men de har jo fuldstændig ret til at gøre, hvad de vil, og hvis de ikke vil inddrage os, så gør de det ikke. Jeg tror bare, at det vil være klogt af dem.

Derudover er han også spændt på at se, hvordan de tre partier vil samarbejde om at finde konkrete løsninger.

- Hvis man kigger i regeringsgrundlaget, så kan man jo se, at der er rigtig mange emner, som er hensigter og overskrifter - men ikke så meget om, hvad der konkret skal gøres. Det jeg er mest spændt på, det er, hvad der skal ske - og hvornår, siger han.

Hvor stiller det blå blok?

Søren Pape Poulsen forventer, at en regering med Venstre må kaste noget af sig, som kan gavne hele blå blok.

- Det er en regering, som har et borgerligt liberalt parti som en del af den. Så jeg tænker, at Venstre jo også har en interesse i at vise, at de ikke har forladt os alle sammen, argumenterer han.

Og han mener, at det for de blå partier nu gælder om at stå som en samlet blok, hvis de skal vinde indflydelse.

- Jeg har ikke et mål om, at nu skal blå blok bare være enig om alt. Vi er forskellige partier, vi behøver ikke at være enige om alt. Men, at vi skal samles om, hvordan vi kan udvikle ideer og påvirke regeringen. Venstre håber jeg jo stadig har et borgerligt islæt.

Og hvordan de skal samle sig i blå blok, mener han ikke kræver en bestemt leder.

- Lige nu er det ikke så vigtigt, hvem der er leder af hvad - udover, at vi er ledere af vores egne partier. Vi skal finde en måde at samarbejde med den regering, der er blevet dannet, siger han.

Og til spørgsmålet om, hvem han ser, at Konservative kommer til at lave mest politik sammen med, er svaret ikke entydigt.

- Jeg tror, at det kommer an på emnet. Hvis det handler om noget på skattepolitikken, så vil Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti jo i hvert fald på mange områder være enige, måske også Nye Borgerlige. Handler det om værdi- eller uddannelsespolitik, så er det ret bredt. Jeg er enig i noget af værdipolitikken hos Danmarksdemokraterne, så der kan være noget dér. Den borgerlige familie skal jo tale sammen, finde en måde at have respekt for, at vi er forskellige. Vi skal ikke krampagtigt sige, at vi skal være én borgerlig opposition.