Kühnau om særligt ukrainer-initiativ: Intet quick-fix til at skaffe sundhedshænder

Regionsrådsformanden håber dog, at ukrainerne på sigt kan få et job i sundhedsvæsnet.

Svitlana Khomenko har arbejdet som jordemoder i 10 år, men det må hun ikke i Danmark.
Svitlana Khomenko har arbejdet som jordemoder i 10 år, men det må hun ikke i Danmark.
Foto: Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau Scanpix og Mikkel Eskelund, TV MIDTVEST

Et særligt samarbejde mellem Region Midtjylland og Viborg Kommune har sendt flere ukrainske flygtninge i job på Regionshospitalet i Viborg.

Men de otte ukrainere, der alle har sundhedsbaggrund, må ikke hjælpe med at løse den personalemangel, som flere af regionens hospitaler oplever.

Det fastslår regionsrådsformand Anders Kühanu (S).

- For at de ukrainske kvinder kan arbejde som sygeplejersker i Danmark, så kræver loven, at de har både dansk autorisation og gode danskfærdigheder, siger han i et skriftligt svar.

De otte ukrainske flygtninge er blevet tilknyttet de afdelinger, som bedst matcher det speciale, de har arbejdserfaring fra i Ukraine.

Her er de blandt andet blevet sat til at gøre rent, mens de kan øve deres danske og blive klogere på sundhedsvæsnet.

- Det er ikke kun rengøring, som serviceassistenterne laver. De transporterer også patienterne, og der er allerede nogle af ukrainerne, som er i stand til at varetage den opgave, fortæller Julie Witt, der er HR-chef i Hospitalsenhed Midt.

Svitlana Khomenko (t.h.) har arbejdet som jordemoder 10 år i sit hjemland Ukraine. Hun har dog ikke autorisation til at arbejde som jordemoder i Danmark endnu.
Svitlana Khomenko (t.h.) har arbejdet som jordemoder 10 år i sit hjemland Ukraine. Hun har dog ikke autorisation til at arbejde som jordemoder i Danmark endnu.
Foto: Mikkel Eskelund, TV MIDTVEST / Sarah Katrine Houe, TV MIDTVEST

Anders Kühnau, der også er formand i Danske Regioner, understreger, at regionerne er åbne for at hjælpe sundhedsfagligt uddannede flygtninge i job på landets hospitaler.

- Men vi skal også overholde loven og være sikre på, at behandling og pleje er i orden. Patienterne skal også være trygge ved, at de kan forstå og kommunikere med vores personale, siger han i svaret.

Formanden håber dog, at projektet kan hjælpe ukrainerne ind i sundhedsvæsnet, så de på sigt kan få et job i sundhedsvæsnet.

- Jeg håber først og fremmest, at praktikken har givet deltagerne lyst til at tage en dansk sundhedsfaglig uddannelse. Gør de det, har de gode muligheder for at få job, lyder det fra Anders Kühnau (S).