Kirsten ‘døde’ af stress: Strikkepodcast var med til at gøre hende rask

Et online-fællesskab omkring garn og strik har været med til at hjælpe Kirsten Brun fra Tarm gennem nogle svære år med stress.

Det er blevet til over 30 videoer, siden Kirsten Brun optog sin allerførste strikkepodcast i juli 2020, og over 1000 abonnenter følger med på Youtube.
Det er blevet til over 30 videoer, siden Kirsten Brun optog sin allerførste strikkepodcast i juli 2020, og over 1000 abonnenter følger med på Youtube.
Foto: Frida Bjørn Fisker, TV MIDTVEST

Hun sætter sig godt til rette i stolen foran mobilkameraet og trykker ‘optag’. Så er optagelserne til endnu et afsnit af Kirsten Bruns strikkepodcast ‘Knit in Colours’ i gang.

I skødet har hun sit seneste strikkeprojekt - en stribet cardigan.

Det er blevet voldsomt populært at strikke, og nu er det også blevet populært at se videoer af andre, der strikker og fortæller om deres garn og strikketøj, mens man selv hiver fat i strikkepindene. Den slags videoer laver Kirsten Brun og uploader til Youtube.

- Der er rigtig mange, der bruger strikkepodcasts som deres pausesignal, når de stryger eller laver mad. Jeg har selv brugt andres videoer, når jeg putter børn. Det er en måde at blive underholdt på - på en langsom og hyggelig måde, siger hun.

Det er blevet til over 30 videoer, siden Kirsten optog sin allerførste strikkepodcast i juli 2020, og over 1000 abonnenter følger med på Youtube.

Én af dem, der har set med fra starten af, er Helle Pagter fra Holstebro.

Hun ser videoerne på sin iPad eller computer, mens hun selv sidder med strikkepindene i hånden.

- Kirstens strikkepodcast er ærlig, sjov og kreativ. Jeg plejer at sige, at jeg strikker med Kirsten, når jeg sætter hendes videoer på. Hun forstår at sætte ord på ting - både kreativt og i forhold til hendes historie. Det gør, at man bare falder til ro i hendes selskab, siger hun.

Kirsten Bruns videoer handler primært om hendes eget strik, strikkeopskrifter og om at lege med garner og farver. Og så handler de også om hendes eget liv og nedtur med stress.

Hvad er en strikkepodcast?

Døde af stress

For tre år siden blev Kirsten Brun ligesom tusindvis af andre danskere ramt af stress. En morgen kunne hun ikke stå op.

- Jeg plejer at sige, at jeg ’døde’ af stress. Det lyder lidt makabert, men jeg synes, det er en ret rammende måde at sige det på. Den Kirsten, der var dengang, hun er væk, fortæller hun.

Hun blev sygemeldt fra sit arbejde som udviklingskonsulent i kommunen. Hun kunne ingenting. Bare tanken om at skulle købe ind til hende selv og familien med mand og to børn gav hende angstanfald. Lægen sagde, at hun skulle lave ingenting, for at hun skulle kunne få det bedre, og det prøvede hun, men hun følte sig på alle måder til besvær.

- Man føler, at man ikke bidrager med noget som helst. Min mand skulle klare det hele. Det kan man ikke leve med, siger hun.

Med tiden fik hun det dog bedre, og hun kunne lige så stille begynde at strikke igen. Hun ville gerne bidrage, og strik var en måde.

Og strikkepodcasten var næste skridt på hendes rejse. Hun kastede sig ud i det uden nogen erfaringer med at lave Youtube-videoer i forvejen. Både strik og strikkepodcasten blev et fast holdepunkt i hverdagen.

- Jeg savnede at have et fællesskab og dele det med garnet med nogen. Jeg manglede især bare at dele min hverdag med nogen, fordi jeg ikke havde nogen kolleger længere, siger hun.

Hun sidder foran sin smartphone med sit strikketøj, når hun optager strikke-videoer til Youtube.
Hun sidder foran sin smartphone med sit strikketøj, når hun optager strikke-videoer til Youtube.
Foto: Frida Bjørn Fisker, TV MIDTVEST

Har raskmeldt sig selv

I dag er Kirsten Bruun officielt udenfor alt, der hedder sygedagpengesystem. 

Efter et halvt år som sygemeldt sagde hun sit arbejde op, og hun og familien skalerede ned for at få økonomien til at hænge sammen med én indkomst. Nu er hendes beskæftigelse at redde gammelt garn og give det nyt liv i en webshop, hun har startet.

Her tre år efter hun blev ramt af stress, har Kirsten Brun raskmeldt sig selv. Det gjorde hun i et afsnit af strikkepodcasten.

- Jeg har det rigtig godt. Jeg har selvfølgelig nogle senfølger af lang tids stress, men jeg har raskmeldt mig, så nu er jeg rask i stedet for hele tiden at tænke mig selv som syg, siger hun.

Kirsten Brun tillægger selv strikkefællesskabet online og støtten fra sine følgere en stor betydning for, at hun i dag har fået det bedre.

Hun har lukket andre ind i sit liv og i sin historie, og følgerne har også givet noget af sig selv retur i deres beskeder til hende.

- Det er altid enormt rart at høre om andre der lider af det samme som én selv, som man kan spejle sig i. Det hele har været med til at hjælpe mig videre. Podcasten har især været med til at synliggøre, at jeg ikke er alene, og det er vigtigt, siger Kirsten Brun.