Forhandlingspartnere: Det er en kniv i ryggen på os

På få timer tippede den politiske vægtskål i Ringkøbing-Skjern Kommune under onsdagens forhandlinger om konstituering.

Torsdag var dagen derpå for to af hovedpersonerne fra valgdramaet i Ringkøbing-Skjern.

Kristian Andersen fra Kristendemokraterne og Jesper Lærke fra Fjordlisten sider omkring sofabordet og prøver at sammenfatte og forstå, hvad det egentlig var, der skete i kampen om borgmestertitlen.

- Jeg synes simpelthen, at det er en kniv i ryggen på os, der sad i forhandling sammen med Socialdemokraterne, siger Jesper Lærke.

Onsdag eftermiddag var billedet et helt andet. Kristendemokraterne, Fjordlisten, SF, og Socialdemokraterne var samlet på rådhuset i Ringkøbing. Sammen havde de et flertal på 16 mandater, og målet var klart.

- Nemlig at vi kunne få et alternativ til en venstreborgmester, fortæller Kristian Andersen.

Tingene ændrede sig i pause

Sidst på eftermiddag blev parterne enige om at holde en pause, og at kristendemokraten Kristian Andersen skulle lave et forslag til en konstituering.

Og den var Socialdemokraterne også med på?

- Fuldstændig, siger Jesper Lærke med fast stemme.

Og at Kristian Andersen skulle lave et udkast til en konstituering?

- Fuldstændig, gentager Jesper Lærke lige så fast.

Med Kristian Andersen som borgmester?

- Ja, lyder det fra Jesper Lærke.

Kristian Andersen fra Kristendemokraterne forsøger dagen derpå at forstå, hvad der skete i onsdagens forhandlinger, mens han holdt spisepause hos sine forældre.
Kristian Andersen fra Kristendemokraterne forsøger dagen derpå at forstå, hvad der skete i onsdagens forhandlinger, mens han holdt spisepause hos sine forældre.
Foto: Michael Lyck Poulsen

Kristian Andersen tog herefter til Videbæk for at få noget at spise hos sine forældre. Da han kom tilbage til Ringkøbing, kunne TV MIDTVESTs reporter fortælle ham, at Socialdemokraterne og Venstre i mellemtiden havde fundet hinanden i en konstituering med Hans Østergaard fra Venstre som borgmester.

Du anede ingenting på det tidspunkt?

- Intet, lyder det fra Kristian Andersen.

quoteDer er det jo en gåde for mig, hvordan de kunne pege på så massivt på mig for fire år siden, og i dag så er det pludseligt et problem med den samme mand.

Kristian Andersen, Kristendemokraterne, Ringkøbing-Skjern Kommune

God nok for fire år siden

Søren Elbæk har i dag nævnt Kristian Andersens modstand mod vielser af homoseksuelle som en af årsagerne til, at han gik sammen med Venstre. Et argument som Kristian Andersen slet ikke forstår, fordi hans holdning har været kendt i mange år.

- Der er det jo en gåde for mig, hvordan de kunne pege på så massivt på mig for fire år siden, og i dag så er det pludseligt et problem med den samme mand, siger Kristian Andersen.

- Det er jo det, der gør, at jeg bliver så overrasket over, hvordan kan de springe fra sådan en aftale lige pludselig?

Så for fire år siden, der ønskede Socialdemokraterne og Søren Elbæk dig som borgmester?

- Ja, slutter Kristian Andersen.

Havde et godt samarbejde

I studiet på TV MIDTVEST blev Søren Elbæk spurgt om, hvad der har ændret sig på de fire år.

- Jeg vil sige at situationen for fire år siden, den var helt anderledes. Altså Kristian Andersen var ikke borgmesterkandidat for fire år siden. Det var en situation, der opstod fuldstændig akut på valgnatten, og der var vi indstillet på at pege på Kristian Andersen på det tidspunkt, men jeg var ikke spidskandidat for fire år siden og situationen var en helt, helt anden.

Men hvorfor er det, du ikke kan pege på Kristian Andersen i dag? Du havde et godt samarbejde med ham dengang. Hvorfor kan du ikke pege på ham i dag?

- Jeg har haft et godt samarbejde med Kristian Andersen i fire år – et forbilledligt samarbejde. Det fejler ikke noget. Problemet med Kristian Andersen, udover det værdisæt vi har italesat her, så er problemet med Kristian Andersen også, at han repræsenterer et meget, meget lille parti i Danmark – ikke i Ringkøbing-Skjern Kommune men i Danmark. Og det betyder, at Kristian Andersen intet netværk har i Kommunernes Landsforening, i Regeringen og Folketinget og i borgmesterkreds, og det er et problem, når man er borgmester for en kommune, siger Søren Elbæk. 

Tidligere har han fremhævet, at Kristian Andersens modstand mod at vie homoseksuelle var et stort problem.

Men sådan var det også for fire år siden, og det med de homoseksuelle vielser sådan så det også ud for fire år siden. Det er velkendte ting det her…

- Ja

…som du nu går ind og bryder med det, du gik til valg på – hvorfor?

- Jaaah, jeg gik jo til valg på, at jeg skulle være borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, og det projekt: tid til fornyelse – det politiske projekt, som jeg gik til valg på, fik jeg faktisk ikke tilstrækkelig opbakning til.

- Altså Socialdemokratiet i Ringkøbing-Skjern Kommune er fuldstændig uforandret med seks mandater efter valget her forleden dag, og det er jeg selvfølgelig mere end nogen enormt skuffet over, men det betyder bare, at vi kunne simpelthen ikke realisere det. Det var fuldstændigt håbløst, fordi blandt andet SF ikke kunne bakke op en socialdemokratisk borgmester, fortæller Søren Elbæk.

Se interviewet med Søren Elbæk herunder.

 

Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Politik.