Søren Elbæk: Jeg har ikke snydt vælgerne

Søren Elbæk uddybede torsdag aften på TV MIDTVEST, hvorfor han gik imod egne valgløfter og pegede på en venstre-borgmester.

Har du snydt vælgerne?

- Nej, det synes jeg ikke, jeg har. Jeg kan godt forstå, at der er vælgere, der både er vrede og skuffede, men jeg tror man bliver nødt til at forstå den sammenhæng, det her det er et udslag af.

Sådan sagde socialdemokraten, Søren Elbæk, live på TV MIDTVEST torsdag aften i en kommentar til, at han nu har hængt borgmesterkæden omkring en venstre-hals nemlig Hans Østergaards.

Søren Elbæk var ellers gået til valg på, at man trængte til fornyelse i kommunen.

- Vi etablerede jo et alternativt flertal i Ringkøbing-Skjern Byråd på valgnatten, og jeg forsøgte desperat og blive borgmester i det alternative flertal, men det var ikke muligt, fordi vi i det alternative flertal var to, der ville være borgmester nemlig Kristian Andersen fra Kristendemokraterne og jeg, og det kunne vi ikke blive enige om.

Borgerne raser

At Søren Elbæk har sat en venstremand i borgmesterstolen vækker mild sagt harme blandt mange borgere, som TV MIDTVEST har talt med på gaden i Skjern.

- Jeg er da glad for, at Socialdemokratiet de fik så mange stemmer, som de gjorde. Men jeg er lidt skuffet over, at de så går hen og peger på en venstremand, fordi det synes jeg jo lidt er et tillidsbrud til os, der har peget på dem og valgt dem, siger Martina Lauridsen fra Skjern.

- Jeg synes det er et rigtig fint resultat. Jeg er personligt glad for at det blev venstre, men jeg kan godt forstå dem, der har stemt Socialdemokratiet føler sig rigtig snydt, siger Charlotte Lunde på gaden

- Jeg er simpelthen rystet over det, siger Kristian Olesen.

- Jeg kan ikke sige noget pænt om det. Det er simpelthen noget forfærdeligt noget, der er sket.

Så stoler du mindre på politikerne nu?

- Jeg tror ikke, jeg stemmer næste gang, når det er sådan en aftale skal foregå, siger han.

Kirsten Varna Pedersen er heller ikke særligt imponeret over politikernes indsats.

- Jeg synes, det er den forkerte borgmester, og jeg føler, at de har taget røven på de andre.

Herunder kan du se indslaget om balladen i Ringkøbing-Skjern. Borgerne raser, og Søren Elbæk forsvarer sig.

Tilbage i studiet på TV MIDTVEST reflekterer Søren Elbæk over reaktionerne på gaden.

- Jeg kan sagtens forstå deres vrede og frustration over det. Det vil jeg gerne sige. Men da SF ikke kunne bakke op om mig som socialdemokratisk borgmester og i stedet pegede på kristendemokraten Kristian Andersen, så var spillet ude for mit vedkommende, og jeg kan ikke bakke op omkring Kristian Andersen som borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Kristian Andersen ville også have været fornyelse, som du gik til valg på. Du havde chancen her for at give den fornyelse, som du havde lovet vælgerne. Hvorfor greb du ikke den?

- Jeg er enig i din analyse. Problemet er bare, at Kristian Andersen repræsenterer et værdisæt, som jeg ikke kan stå inde for, og som, jeg ikke mener, vil gøre noget godt for Ringkøbing-Skjern Kommune, og jeg har sådan set først og fremmest kommunens ve og vel som fokus.

Strid om homovielser

Prøv lige at uddyb, hvad er det for nogle værdier, du ikke kan se dig selv stå for?

- Kristian Andersen har meget tydeligt i valgkampen givet udtryk for, at han som borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune ikke vil vie homoseksuelle, og det er et værdisæt, jeg ikke kan stå inde for.

- Det er sådan set ikke noget problem isoleret set, at Kristian Andersen mener det. Det respekterer jeg fuldstændigt. Det er først et alvorligt problem for kommunen i det øjeblik, han bliver borgmester.  

Se herunder, hvordan en del af dramet udspillede sig live onsdag aften på TV MIDTVEST.

Opdateret med Martina Lauridsens udsagn.


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Politik.