Efter nye afsløringer om udviste kriminelle på fri fod: Politiet vil kigge på procedure

Midt- og Vestjyllands Politi vil nu kigge deres procedure efter i sømmene, efter flere udviste kriminelle, der burde have opholdt sig på Kærshovedgård, havde forladt udrejsecenteret og begået ny kriminalitet.

Martin Løye
Foto: Sebastian Engelberth Hansen, TV MIDTVEST

- Nu kommer vi til at kigge vores procedure efter i sømmene. Vi vil stadigvæk prioritere det her rigtig højt, og vi skal være sikre på, at vi laver de rigtige efterforskningsskridt i alle de her sager.

Sådan lyder det fra politiinspektør ved Midt- og Vestjyllands Politi Martin Løye, efter TV MIDTVEST kunne afsløre, at mindst tre udviste kriminelle, der burde have opholdt sig på Kærshovedgård, forlod udrejsecenteret og begik ny kriminalitet.

To af de udviste kriminelle havde tunge titler i bandemiljøet, og i et af de tre tilfælde, havde vedkommende været hjemme hos sin familie i Odense i syv måneder, viser en aktindsigt, som TV MIDTVEST har fået.

- Det lyder som rigtig lang tid, og igen det er jo en del af den efterforskning, som ligger. Det er jo svært for mig at gå ind i den konkrete sag, men det lyder bestemt, som om det er lang tid, og at det er noget, som vi skal have kigget efter, siger politiinspektøren.

Informationer skal gives til politiet

Det er Hjemrejsestyrelsen, der har ansvaret for at informere politiet, når beboere ikke overholder deres meldepligt på Kærshovedgård.

De udviste udlændinge på udrejsecenteret er nemlig som udgangspunkt pålagt meldepligt tre gange om ugen.

Men for nyligt kunne TV MIDTVEST også fortælle, at den 29-årige udviste tjetjener Tarkhan Isaevic Galaev blev væk i over to år fra Udrejsecenter Kærshovedgård, inden han blev anholdt i sin mors lejlighed i Birkerød med flere kilo hård narkotika og en million kroner i kontanter.

TV MIDTVEST ville gerne have spurgt, hvordan beboerne kan blive væk i over to år, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse inden vores deadline.

Ifølge politiinspektøren Martin Løye er det afgørende for politiets videre arbejde, hvornår Hjemrejsestyrelsen informerer om eventuelle overtrædelser, da politiets arbejde først starter ved den information.

- Når først man udebliver fra sine opholds- og meldepligter, går der en systematik i gang hos politiet, så der bliver sat et spærrekort, så bliver man anholdt, og man bliver fremstillet (i grundlovsforhør red.), hvis man bliver truffet af politiet. Det gælder også ved en eventuel ind- og udrejsekontrol. 

- Og ellers vil vi selvfølgelig også sørge for, at der kører en efterforskning ved siden af, hvis det er lidt mere kompliceret end som så, forklarer han og tilføjer, at der også kan være udfordringer med at anholde de personer, der udebliver fra udrejsecentret.

Hvordan kan det så lade sig gøre, at kriminelle kan gå rundt i månedsvis?

- Det er selvfølgelig nogle af de ting, vi skal have set på. Men der kan jo godt ligge nogle omstændigheder, hvor de pågældende ikke nødvendigvis er til stede, når politiet indfinder sig.

Ifølge politiinspektøren kræver det også betingelser, før politiet kan foretage en ransagning.

- Når vi kører ud til et sted, hvor vi tror, pågældende er vil vi foretage en ransagning efter en person, der skal anholdes. Det kræver, at der er nogle grunde til at antage, at man opholder sig derinde, og det er jo et konkret skøn på stedet, forklarer han og fortsætter:

- Det er noget, der er reguleret i retsplejeloven, så man kan ikke bare gå ind på en adresse.

Udlændinge- og Integrationsminister Kaare Dybvad Bek er kaldt i samråd i Folketinget om meldepligterne på Kærshovedgård torsdag klokken 12.30. 

Ministeren skal svare på, om der skal gøres mere for at udviste kriminelle, der burde bo på Kærshovedgård, ikke kan forlade udrejsecenteret i lange perioder.