Kærshovedgård: S foreslår økonomisk kompensation til naboer

Socialdemokratiet vil i et nyt forslag give naboerne til Kærshovedgaard økonomisk kompensation for utryghed og faldende huspriser. DF mener ikke, at det vil rykke noget.

Socialdemokratiet præsenterer i dag syv forslag, som skal 'skabe mere kontrol' med Udrejsecenter Kærshovedgård ved Bording.  

Et af forslagene lyder, at naboer skal kunne modtage økonomisk kompensation for utryghed og faldende huspriser.

- Vi kompenserer i forvejen borgere, der kommer til at bo tæt på en ny motorvej. Fordi vi erkender, at staten har truffet en beslutning, der går ud over nogle mennesker i samfundet. Udrejsecenteret skal jo ligge et sted, og jeg synes også, at det er rimeligt, at vi kompenserer de mennesker, der bor tæt på, siger udlændingeordfører for Socialdemokratiet, Mattias Tesfaye.

Partiet har ikke noget bud på, hvor meget forslaget vil koste statskassen - eller hvad kriterierne konkret skal være for at få økonomisk kompensation.

- Vi foreslår, at vi lægger os op af de eksisterende modeller. Det betyder, at der er nogle mennesker, der sætter sig ned og prøver at beregne, så sagligt som muligt, hvad det har af betydning for værdien af ens ejendom, fastslår han.

Socialdemokratiet foreslår også, at borgere og butikker nær Kærshovedgård skal kunne søge om støtte til at etablere sikkerhedsforanstaltninger som overvågning, hegn og vagtværn. Samtidig vil de have opdelt udrejsecenterets beboere.

- Vi vil have adskilt de, der bare er afviste asylansøgere og ikke har begået kriminalitet, og de, der har begået kriminalitet og har en udvisningsdom, som vi gerne vil have et andet sted hen og helst så langt væk fra lokalsamfund, som overhovedet muligt, siger Mattias Tesfaye.

Der er omkring 230 beboere på Kærshovedgård, som kan opdeles i tre grupper. Størstedelen er afviste asylansøgere, der nægter at rejse hjem. Derudover er nogle på tålt ophold, fordi myndighederne vurderer, at de risikerer tortur ved at tage hjem. Og så er der en gruppe kriminelle, som har afsonet deres straf og er udvist ved dom. 

DF: Det rykker ikke noget

Dansk Folkeparti vil gerne drøfte Socialdemokratiets forslag, men regner ikke med, at det vil rykke noget eller ændre på den utryghed som nogle borgere måtte have.

- Hvis man virkelig vil gøre noget, der rent faktisk har en effekt, så bliver man nødt til at se på at få dem isoleret fra resten af samfundet – og meget gerne frihedsberøve dem. Det er det, der for alvor vil løse problemerne, siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) til DR.

Borgmester: Plaster på såret

Borgmester i Ikast-Brande Kommune, Ib Lauritsen (V), så allerhelst, at udrejsecenteret ikke lå i hans kommune. Han tvivler på, at Socialdemokratiets forslag vil løse alle problemerne, men hilser det alligevel velkomment. 

- Hvis man har et hus, der måske er faldet med nogle hundredetusinde kroner, så ville det være en økonomisk kompensation, der ville være til at tage at føle på. Men hvis man driver en fiskesø, hvor der ikke længere er nogen, der kommer og fisker, så driver man jo ikke længere en fiskesø, selvom man bliver økonomisk kompenseret for sit tab, siger han til DR.

Han er især positiv over for forslaget om at opdele de forskellige beboergrupper på hver sit center. 

- Det ville hjælpe til, at man som almindelig borger bedre kunne sondre mellem dem. Det er en fordel, hvis man får det afmystificeret ved, at grupperne ikke er blandet sammen på det samme center, siger han til DR.

Socialdemokratiets 7 forslag

Midt- og Vestjyllands Politi har i et halvt år med et særligt projekt haft fokus på at skabe mere tryghed for borgerne i lokalområdet ved Kærshovedgård. 

Læs flere artikler fra Ikast-Brande eller i kategorien Politik.