Kærshovedgård: S foreslår økonomisk kompensation til naboer

Socialdemokratiet vil i et nyt forslag give naboerne til Kærshovedgaard økonomisk kompensation for utryghed og faldende huspriser. DF mener ikke, at det vil rykke noget.

Socialdemokratiet vil med syv nye forslag skabe mere tryghed omkring Udrejsecenter Kærshovedgård. Foto: TV 2

Socialdemokratiet præsenterer i dag syv forslag, som skal 'skabe mere kontrol' med Udrejsecenter Kærshovedgård ved Bording.  

Et af forslagene lyder, at naboer skal kunne modtage økonomisk kompensation for utryghed og faldende huspriser.

Læs også Endnu en demonstration ved Kærshovedgård: Borgere viser deres opbakning

- Vi kompenserer i forvejen borgere, der kommer til at bo tæt på en ny motorvej. Fordi vi erkender, at staten har truffet en beslutning, der går ud over nogle mennesker i samfundet. Udrejsecenteret skal jo ligge et sted, og jeg synes også, at det er rimeligt, at vi kompenserer de mennesker, der bor tæt på, siger udlændingeordfører for Socialdemokratiet, Mattias Tesfaye.

Partiet har ikke noget bud på, hvor meget forslaget vil koste statskassen - eller hvad kriterierne konkret skal være for at få økonomisk kompensation.

- Vi foreslår, at vi lægger os op af de eksisterende modeller. Det betyder, at der er nogle mennesker, der sætter sig ned og prøver at beregne, så sagligt som muligt, hvad det har af betydning for værdien af ens ejendom, fastslår han.

Læs også Ingen lokale er dukket op til demonstration ved Kærshovedgård

Socialdemokratiet foreslår også, at borgere og butikker nær Kærshovedgård skal kunne søge om støtte til at etablere sikkerhedsforanstaltninger som overvågning, hegn og vagtværn. Samtidig vil de have opdelt udrejsecenterets beboere.

- Vi vil have adskilt de, der bare er afviste asylansøgere og ikke har begået kriminalitet, og de, der har begået kriminalitet og har en udvisningsdom, som vi gerne vil have et andet sted hen og helst så langt væk fra lokalsamfund, som overhovedet muligt, siger Mattias Tesfaye.

Der er omkring 230 beboere på Kærshovedgård, som kan opdeles i tre grupper. Størstedelen er afviste asylansøgere, der nægter at rejse hjem. Derudover er nogle på tålt ophold, fordi myndighederne vurderer, at de risikerer tortur ved at tage hjem. Og så er der en gruppe kriminelle, som har afsonet deres straf og er udvist ved dom. 

Læs også Borgere i Bording er trætte af avisforsider og ekstremister

DF: Det rykker ikke noget

Dansk Folkeparti vil gerne drøfte Socialdemokratiets forslag, men regner ikke med, at det vil rykke noget eller ændre på den utryghed som nogle borgere måtte have.

- Hvis man virkelig vil gøre noget, der rent faktisk har en effekt, så bliver man nødt til at se på at få dem isoleret fra resten af samfundet – og meget gerne frihedsberøve dem. Det er det, der for alvor vil løse problemerne, siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) til DR.

Læs også Borgmester ønsker Kærshovedgård lukket: - Så helst det ikke var der

Borgmester: Plaster på såret

Borgmester i Ikast-Brande Kommune, Ib Lauritsen (V), så allerhelst, at udrejsecenteret ikke lå i hans kommune. Han tvivler på, at Socialdemokratiets forslag vil løse alle problemerne, men hilser det alligevel velkomment. 

- Hvis man har et hus, der måske er faldet med nogle hundredetusinde kroner, så ville det være en økonomisk kompensation, der ville være til at tage at føle på. Men hvis man driver en fiskesø, hvor der ikke længere er nogen, der kommer og fisker, så driver man jo ikke længere en fiskesø, selvom man bliver økonomisk kompenseret for sit tab, siger han til DR.

Han er især positiv over for forslaget om at opdele de forskellige beboergrupper på hver sit center. 

- Det ville hjælpe til, at man som almindelig borger bedre kunne sondre mellem dem. Det er en fordel, hvis man får det afmystificeret ved, at grupperne ikke er blandet sammen på det samme center, siger han til DR.

Socialdemokratiets 7 forslag

  • Personalet på Kærshovedgård skal have flere muligheder for at sanktionere dårlig opførsel - også uden for centeret. Beboerne skal kunne fratages retten til at have TV på værelset, adgangen til wi-fi, muligheden for besøg og for at tage med centerets bus til Bording. Muligheden for deltagelse i aktivitets- og undervisningstilbud skal også kunne begrænses ved dårlig opførsel.
  • Hvis beboere ikke har været til stede på centeret i over tre døgn uden lovlig grund, bliver deres værelse tømt og deres ting opbevaret på et depot. Opbevaringstiden sættes ned fra de nuværende tre måneder til en uge.
  • Der skal være mulighed for at søge om støtte til etablering af sikkerhedsforanstaltninger af private og erhvervsdrivende naboer, som har oplevet øget utryghed.
  • Det skal undersøges om udvisningsdømte kriminelle, som udfører fornyet kriminalitet, kan idømmes skærpede straffe.
  • Personer, der bor i nærheden af udrejsecentret, bør modtage økonomisk kompensation fra staten.
  • Der bor tre grupper på Kærshovedgård: Afviste asylansøgere, personer på tålt ophold og udviste kriminelle. De har forskellige sikkerhedskrav og rummer forskellige udfordringer for personalet, så de skal opdeles og placeres på forskellige udrejsecentre.
  • Ministeren opfordres til at undersøge mulighederne for at oprette et nyt udrejsecenter for kriminelle udvisningsdømte på en afsidesliggende lokalitet.
09:24

Midt- og Vestjyllands Politi har i et halvt år med et særligt projekt haft fokus på at skabe mere tryghed for borgerne i lokalområdet ved Kærshovedgård. 

Luk video