Grøntsagsgiganten Axel Månsson: - Vi skal være bedre til at udnytte vores madressourcer

Grøntsagsproducenten fra Brande, Axel Månsson, har forpligtet sig til at halvere sin virksomheds madspild inden 2030.

Axel Månsson fortæller, at blandt andet palmekålen kan udnyttes langt bedre, så der går mindre til spilde.
Axel Månsson fortæller, at blandt andet palmekålen kan udnyttes langt bedre, så der går mindre til spilde.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Den økologiske grøntsagsproducent Axel Månsson A/S har underskrevet aftalen 'Danmark mod Madspild' og forpligter sig dermed til at skære 50 procent af deres samlede madspild.

Med i aftalen er også nogle af Danmarks førende fødevarevirksomheder, der vil halvere deres madspild  inden 2030 som et led i FNs verdensmål.

Ifølge ejeren af den store grøntsagsbedrift ved Brande, Axel Månsson, så kan en bedre udnyttelse af deres varer fører til en mindre klimabelastning.

- Det er sund fornuft. Vi vil gerne blive bedre til at udnytte vores madressourcer, end vi gør i dag. Hvis vi kan få 10, 20 eller 30 procent mere ud af vores produktion, kan vi også gøre noget ved detailhandlens og forbrugerens madspild klimamæssigt, men vi kan også at lære at bruge maden på en respektfuld måde, siger Axel Månsson.

Noget af det, som Brande-virksomheden kan gøre, er, at sætte fokus på de enkelte varer og fortælle, hvordan man kan bruge hele grøntsagen, så intet går til spilde.

- For eksempel en palmekål. Typisk vil en forbruger skære bladene af, for stænglen er næsten ikke til at spise. Men den kan for eksempel blendes, svitses på panden eller bruges til suppe, hvor den vil give en masse smag. Det er det, vil skal lære at formidle, fortæller Axel Månsson.

Axel Månsson er Danmarks største grøntsagsproducent og producerer årligt 25-30 millioner enheder.
Axel Månsson er Danmarks største grøntsagsproducent og producerer årligt 25-30 millioner enheder.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

National 'Stop-madspildsdag'

Aftalen er en del af et nyt tiltag fra Miljø- og Fødevareministeriet, som har gjort den 29. september til national madspildsdag, med i år som den første nogensinde.

I en pressemeddelelse skriver Miljø- og Fødevareministeriet, at 700.000 tons mad i Danmark ender i skraldespanden hvert år, og to tredjedele stammer fra forskellige led i fødevarebranchen.

- Madspildet i Danmark skal ned. Det belaster klimaet og miljøet helt unødigt, når vi bruger ressourcer på fødevarer, der ender i skraldespanden. Derfor er det rigtig vigtigt, at erhvervet nu går seriøst ind på denne dagsorden, sige fødevareminister Mogens Jensen i pressemeddelelsen.

Axel Månsson er klar over, hvad hans virksomhed skal gøre for at halvere deres madspild.

- Vi skal ud og eksperimentere noget mere, så vi kan udnytte mere af planten, og vi skal måle vores madspild, så vi kan se, at vi flytter os. Hver gang vi flytter os lidt, så får vi en begejstring, og så vil vi mere. Det giver en lyst til at ændre på tingene, siger grøntsagsgiganten fra Brande.

Klimaet har været på dagsordenen de sidste mange år, og nu tager fødevareindustrien endnu et skridt i kampen for et bedre klima.

- Der sker ændringer i samfundet, og i øjeblikket er klimaet det store fokus punkt, fordi vi kan se de store forandringer, og så er det skide fedt, at der bliver handlet på det. Vi kan være med til at vise vejen, og vi vil gerne være med til at vise, at klimabelastninger ikke er noget pjat. Det er alvor, fortæller Axel Månsson.

Blandt andre store virksomheder, som også er med i aftalen, er Salling Group, Coop og Peter Larsen Kaffe.

2:50