Traktorer og teknologi: 15 landmænd på GPS-kursus

Teknologien er i fuld færd med at indtage landbruget. Men landmændene skal også følge med, og derfor var de i dag på GPS-kursus.

Traktorer og GPS’er hænger snart uløseligt sammen i landbruget.

Tæt på hver fjerde landmand bruger nemlig teknologi, der skal gøre arbejdet på markerne lettere og mere præcist. Men landmændene skal altså lige lære teknologien at kende, og derfor holdt maskinforretningen Anker Bjerre A/S i Holstebro tirsdag et GPS-kursus for 15 landmænd.

quoteDet er en kæmpestor hjælp. Det er da mere behageligt, når der er nogle ting, der kan styre sig selv

Jan Kristensen, Landmand, Skave

- Efterspørgslen på kurserne er rigtig stor. De har virkelig lysten og behovet for at lære det og komme godt i gang, så de er godt rustede til det, når sæsonen er i gang, siger Anders Frandsen, som er direktør i Anker Bjerre A/S.

GPS’en hjælper landmændene med at spare på både brændstof, gødning og kræfter. Ved hjælp af data fra satellitter, fører den nemlig traktoren frem og tilbage på marken med en centimeters nøjagtighed.

Alle landmænd får tilbudt et kursus i brug af GPS-systemet, når de køber det.
Alle landmænd får tilbudt et kursus i brug af GPS-systemet, når de køber det.
Foto: Kristian Mørk Andersen, TV MIDTVEST

En stor hjælp

GPS-teknologien er den mest anvendte præcisionsteknologi indenfor landbruget, og det forstår landmand Jan Kristensen fra Skave godt.

- Det er en kæmpe stor hjælp. Der er jo perioder med mange timer, og det er da mere behageligt, når der er nogle ting, der kan styre sig selv, siger han.

Knap hver fjerde landmand bruger præcisionsteknologi, men det bliver altså brugt på et areal svarende til 51 procent af landbruget.

- Det er gået utroligt stærkt de sidste ti år. GPS-anlægget fylder mere, og der er mange af vores kunder, der køber det og har det i mange af deres traktorer og maskiner efterhånden, fortæller Anders Frandsen, direktør i Anker Bjerre A/S.

Landmand Jan Kristensen har kørt traktor siden han var seks år, og han mærker også, at branchen er i stor teknologisk udvikling.

Tror du, landmanden kan undværes i førerhuset på et tidspunkt?

- Det håber jeg ikke, men det tror jeg. Det er da den vej, det går, siger han.