Skole har fundet opskriften: Rekordmange vil nu være bager, tømrer og maler

I årevis har det været svært at lokke unge til at tage en erhvervsuddannelse. Men UCH i Holstebro har vendt kurven.

Patrick Schultz har lige underskrevet sin aftale om uddannelse.
Patrick Schultz har lige underskrevet sin aftale om uddannelse.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

I en kold lagerhal i Struer tager 16-årige Patrick Schultz stolt et stykke papir frem fra inderlommen på sin sorte arbejdsjakke. 

Det er et vigtigt stykke papir for ham, for det er den uddannelsesaftale, han netop har underskrevet med uddannelsescentret UCH i Holstebro.

- Det er en rar følelse at have planlagt de næste tre år af mit liv. Så ved jeg, at det er det her, jeg skal, siger Patrick Schultz, der lige nu går i 10. klasse.

Efter sommerferien begynder han på uddannelsen som lager- og logistikoperatør hos UCH i Holstebro, der det seneste år har stillet lærepladsgaranti til de elever, der bliver optaget på en uddannelse.

- En af de bekymringer man kan have, når man skal tage en erhvervsuddannelse, er, om man nu kan få en læreplads. Det vil vi rigtig gerne lave en indsats for, siger Tina Sherman Dyeremose, der er erhvervschef hos UCH.

Flest ansøgere i fem år

En lærepladsgaranti er åbenbart noget, der virker, for i år har mange søgt ind på en erhvervsuddannelse. 

En opgørelse viser, at UCH har 66 flere ansøgere fra 9. og 10. klassetrin sammenlignet med sidste år.

Det lyder måske ikke af så meget, men det svarer til en stigning på 18 procent - og er det højeste antal ansøgere i fem år. På landsplan er stigningen på tre procent. 

Det er tal, der kan få det helt store smil frem på erhvervschefens læber.

- Jeg synes, at det går rigtig, rigtig godt. Men det har også været et kæmpe arbejde at få skabt den her garanti, som er så vigtig. Vi vil gerne have flere faglærte, og det hjælper lærepladsgarantien med, siger Tina Sherman Dyeremose.

Erhvervschefen fra UCH viser en lærepladsgaranti.
Erhvervschefen fra UCH viser en lærepladsgaranti.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Stort samarbejde med lokale virksomheder

For at kunne stille garantien har UCH lavet et samarbejde med ErhvervsForum Holstebro og 152 lokale virksomheder, der har skrevet under på en samarbejdsaftale med uddannelsescentret.

En af de virksomheder, der nu er med til at stille en garanti, er XL-Byg i Struer, hvor Patrick Schultz begynder som lærling efter ferien.

- Vi er med for at sende et signal til de unge mennesker om, at når de skal vælge uddannelse, skal de vælge en erhvervsuddannelse. 

- Det er altafgørende for os, at vores fremtidige medarbejdere er nogle af dem, vi uddanner selv, siger Thomas Rygaard Lassen, der er HR-chef hos XL-BYG i Struer.

Hvis det er så god en ide, hvorfor har I så ikke gjort det for lang tid siden?

- Det er et godt spørgsmål. Men vi kan ikke gå tilbage og gøre det om nu. Lige nu er vi enormt fokuserede på det arbejde, der ligger lige nu og her. Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at arbejde videre med den her lærepladsgaranti, siger Tina Sherman Dyeremose.

I dag tilbyder UCH garantien på 12 ud af de 20 uddannelser, som uddannelsescentret udbyder. Men erhvervschefen regner med, at UCH i løbet af et par år kan give garanti på alle uddannelser.

Også Mercantec, der er Viborgs største uddannelsesinstitution, tilbyder en lærepladsgaranti til eleverne.

16-årige Patrick Schultz arbejder allerede hos XL-Byg som ungarbejder, men nu ser han frem til at komme i gang med uddannelsen. Med garanti.

- Det glæder jeg mig rigtig meget til. Det er lidt træls bare at være fejedreng, siger skoleeleven fra Vejrum, der til sommer kan kalde sig lærling.

Patrick Schultz arbejder i dag som ungarbejder hos XL-BYG.
Patrick Schultz arbejder i dag som ungarbejder hos XL-BYG.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST