Ny rapport om ulven: Børn bør ikke være alene i skoven

Bekymrede borgere har lavet en ny rapport, der både indeholder råd og en opfordring til myndighederne.

Rapporten opfordrer til, at man ikke lader sine børn gå alene i skoven. Foto: Morten Juhl / Ritzau Scanpix

Idom-Råsted ligger midt i det såkaldte ulveland, og der findes borgere i området, der er nervøse. En af dem er Anne-Sofie Hermansen, der er bestyrelsesmedlem i Idom-Råsted borgerforening.

Læs også Problemulve må skydes: Sådan defineres de

- Om sommeren kan vi se en flok af vildt, så ulvens mad er her. Så den er her jo også, fortæller hun.

Fordi ulven er tæt på, så er hun en af de 40 borgere, der har deltaget i arbejdet med en ny rapport, som sammenfatter hvad borgerne tænker om, at ulven er kommet til Danmark.

Den indeholder blandt andet gode råd fra eksperter om, at børn helst ikke skal færdes alene i skoven, selvom sandsynligheden for et ulveangreb anses for at være meget lille.

Nervøse forældre

Rapporten beskriver også, hvordan nogle forældre er nervøse ved, at ulven er set i nærheden af skolebussens rute.

Derudover indeholder den nogle helt klare ønsker til myndighederne.

Borgerne ønsker, at der tages stilling til, hvor mange ulve der præcist er plads til i Danmark, at der bliver lavet en plan for regulering, og at der bliver lavet en klar definition af en såkaldt problemulv.

- Jeg synes, der er brug for, at vi kan få indflydelse på den ulveforvaltning, der kommer til at blive lavet i løbet af de næste par måneder, forklarer Anne-Sofie Hermansen.

HVORNÅR ER EN ULV EN PROBLEMULV?

 • Ulve der mangler instinktiv skyhed over for mennesker 
  Ulve, som vænner sig til mennesker, og som ikke flygter ved konfrontation med mennesker. Det er ikke nok, at en ulv passerer tæt forbi bebyggelse, da det ligger inden for normal adfærd for især unge ulve.
 • Ulve der gentagne gange aktivt opsøger områder med mennesker (f.eks. gårdspladser etc.)
  Det drejer sig om ulve, som f.eks. forbinder tilstedeværelse af mennesker/bygninger mv. med føde og som aktivt og gentagne gange opsøger disse. Dette kan dog efter omstændighederne også være en naturlig ulveadfærd (f.eks. hvis får eller andre potentielle fødekilder findes tæt ved huse/gårdspladser).
 • Ulve der udviser truende irrationel adfærd (f.eks. syg af rabies.)
  Et eksempel på sådanne ulve kan være rabiessyge ulve. Sådanne ulve vil være utilregnelige og farlige for mennesker og dyr.
 • Ulve der gentagne gange angriber husdyr trods relevante og rimelige afværgeforanstaltninger
  Relevante og rimelige afværgeforanstaltninger forstås som ulvesikre hegn, der som minimum opfylder kriterier for sådanne i Miljøstyrelsens tilskudsordning til ulvesikring af hegn eller indhegninger med egnede vogterdyr. Det vil være ulvekonsulentens (Naturstyrelsens) opgave at tilse og vurdere de konkrete afværgeforanstaltninger (hegn, vogterhunde etc.).
 • Ulve der gentagne gange angriber hunde
  Ulve som opsøger og angriber hunde.
Kilde: Miljøstyrelsen
03:47 Luk video