Frede fik stjålet traktor-tech for en kvart million: - Det er pisse træls

Politiet anholdt natten til mandag to GPS-tyve efter at have brudt ind hos Frede Madsens maskinstation nord for Vinderup. Nu er de sigtet og varetægtsfængslet i fire uger.

- Det er her, de er kravlet ind. De har brugt de jernstykker der til at brække pladen i stykker.

Frede Madsen viser en betydeligt skadet front på sin maskinstation.

Natten til mandag mellem klokken to og halv tre var to litauere på spil ved hans maskinstation nord for Vinderup. Men selvom de nu er fundet, sigtet og varetægtsfængslet i fire uger, så er sporene der stadig.

- Der er fodaftryk, som vi skal gemme til politiet, så de kan lave en gipsafstøbning, siger Frede Madsen.

Tyverialarmen gik i gang ved to-tiden, men Frede Madsen kunne ikke se noget, så han slukkede alarmen og gik i seng igen. Efter en halv time gik den i gang igen, og så ringede han til politiet. Først da de kom, kunne Frede Madsen se, at tyvene var kommet ind i den anden ende af maskinstationen.

- Det er pisse træls. De har hugget fem skærme i traktorerne, kappet alle ledninger over og taget to GPS-anlæg. Vi kan ikke køre uden, fortæller ejeren af Egebjerg Maskinstation.

De to tyve brækkede pladen ind til maskinstationen op med jernrør, så de kunne kravle ind.
De to tyve brækkede pladen ind til maskinstationen op med jernrør, så de kunne kravle ind.
Foto: Selma Bjørnestad Kvist Åstrøm, TV MIDTVEST

Smed tyvekoster ud af vinduet

Allerede lidt før klokken tre i nat spottede en patrulje en mistænkelig bil. Der sad to 33-årige litauiske mænd. Inden de stoppede, smed de flere ting ud af vinduet.

- Desværre er der en de her GPS-skærme, som rammer politibilen, så der ryger en nummerplade og en tågelygte, og det skaber en farlig situation, siger Flemming Hother, der er anklageren hos Midt- og Vestjyllands Politi.

quoteDet er pissedyre anlæg. Der er mange penge i det. Så jeg håber da, vi får noget af vores grej tilbage igen, så vi kan få det monteret.

Frede Madsen, ejer af Egebjerg Maskinstation.

Det viste sig, at de var i besiddelse af tyvekoster, som stammede fra Egebjerg Maskinstation.

- Det er selvfølgelig en stor skalp, fordi de her GPS-tyverier fylder meget for landmænd og maskinstationer. Det er store værdier, så det er godt, vi fanger dem, forklarer politikommissær Theis Thylstrup fra den mobile tyverigruppe ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Tidligere mandag var de gerningsmænd så i grundlovsforhør i Holstebro, hvor de blev sigtet for indbrud og forsætligt fareforvoldelse, mens de blev varetægtsfængslet i fire uger.

- De fik lejlighed til at udtale sig, men det ville de ikke, og så dokumenterede vi de oplysninger, som politiet havde givet anklagemyndigheden - herunder billeder fra gerningsstedet og udtalelser fra vidner. På nuværende tidspunkt nægter de sig skyldige, fortæller anklageren fra Midt- og Vestjyllands Politi

Ti gode råd mod GPS-tyveri

Det er ikke første gang

De seneste år har Midt- og Vestjylland været plaget af kriminelle, der stjæler GPS-udstyr fra maskiner.

Derfor skal politiets efterforskning nu klarlægge, hvor de to mænd har opholdt sig, og om de har andre lovovertrædelser på samvittigheden.

- Der er lige nogen ekstra ting, som skal undersøges – hvornår er de kommet ind i landet, hvor har de ellers været, og om der er andre gerningssteder, vi ikke har set. Der blev fundet en del værktøj i bilen, som giver os en ide om, at de nok var ude og begå mere end et indbrud, fortæller anklager Flemming Hother.

På maskinstationen er Frede Madsen bare glad for, tyvene nu er fanget.

- Det er rart at få stop på det. Det er pissedyre anlæg. Der er mange penge i det. Så jeg håber da, vi får noget af vores grej tilbage igen, så vi kan få det monteret, siger Frede Madsen.

I alt fik Frede Madsen stjålet for omkring 230.000 kroner.