Finanskommentator om Faerch-salg: Flere arbejdspladser på vej til Holstebro

A.P. Møller Holding har købt plastvirksomheden Faerch Group for lige over 14 milliarder kroner. Det er rigtig godt nyt for Holstebro, vurderer TV2’s finanskommentator Ole Krohn.

Årets største virksomhedshandel i Danmark har fundet sted i Holstebro. A.P. Møller Holding har nemlig købt Faerch Group for intet mindre end 1,9 milliarder euro, som svarer til 14,2 milliarder kroner.

Siden 2014 har Holstebro-virksomheden været ejet af udenlandske fonde og senest den amerikanske kapitalfond Advent International. Men nu er den altså igen kommet i hænderne på danske ejere.

- Jeg synes, det er rigtig positivt nyt, at man har en så kæmpe virksomhedshandel og kan sikre, at en så guldrandet virksomhed som Færch kommer tilbage på danske hænder, siger finanskommentator Ole Krohn.

Faerch Group, som producerer emballage af genanvendt plastik, beskæftiger 1.400 medarbejdere fordelt på 12 produktionsanlæg i seks europæiske lande.

- Det er måske verdens mest veldrevne eller i hvert fald en af verdens mest veldrevne virksomheder. Ikke mindst på grund af de meget stærke teknologier, som de rent faktisk har mulighed for at vise inden for feltet.

Ole Krohn spår, at salget kommer til at betyde flere arbejdspladser på hjemegnen i Holstebro.

- Det her er en rigtig god mulighed for Holstebro-egnen til at beholde Færch-virksomheden. Og jeg vil endda tro, at med de visioner, som hele Mærsk har om at bringe Færch yderligere ud i verden, så kan man forvente, at der kommer endnu flere arbejdspladser.

Skal ses igennem med en tættekam

Prisen på 14,2 milliarder kroner svarer til to tredjedele af Storebæltsbroens pris. Og det er et godt tegn, at man har betalt så mange penge for virksomheden, fortæller Ole Krohn.

- I det øjeblik, man betaler en stor pris, og man samtidig har al teknologien, al den ’know-how’ og først og fremmest fabrikkerne liggende i Holstebro, så køber man jo også nogle dygtige mennesker, der kan noget, siger han.

Men når der er tale om så stort et beløb, så skal virksomheden også ses efter i sømmene for at se, om der kan findes besparelser.

- Ingen tvivl om, at en ny ejer vil kigge det hele igennem med en tættekam og se, om vi bruger pengene på en fornuftig måde, kan vi spare noget til at betale noget af prisen tilbage, siger Ole Krohn.

Alligevel bliver det ikke det afgørende ifølge finanskommentatoren.

- Det kan godt være, at der kan komme besparelser. Men jeg tror, hvis man kigger på Færchs fremtid med de meget stærke jetmotorer, de får ved at have Mærsk i ryggen, så tror jeg alt andet lige, at der vil være flere beskæftiget i Færch om fem år sammenlignet med i dag, siger Ole Krohn.