Borgmestre: Tvunget til dårligere service og fyringer

Regeringskrav om kommunebesparelser på én procent årligt giver ringere service og fyringer, mener borgmestre.

Dårligere service og færre kommunalt ansatte. Det er ifølge landets borgmestre konsekvensen af regeringens planlagte omprioriteringsbidrag.

I en rundspørge foretaget af Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev, Momentum, er borgmestrene blevet spurgt til konsekvenserne af bidraget, som pålægger kommunerne at spare én procent hvert år frem til 2019.

89 procent af de deltagende borgmestre svarer lavere eller meget lavere serviceniveau. 86 procent mener, at der vil blive færre eller langt færre ansatte.

- Jeg ser det som en formynderisk tilgang fra Christiansborg, som irriterer mig grufuldt. Det er os, der har fingeren på pulsen, og det er os, der tager øretæverne, når vi er ude at skære.

- Sådan bliver det også, når vi skal gennemføre omprioriteringsbidraget, siger Holstebro-borgmester H.C. Østerby (S) til Momentum.

Det er lykkedes kommunerne at få løfte om, at 1,9 milliarder kroner tilbageføres i 2016. Hvordan er fortsat uvist.

- Det er de hidtil største og langtrækkende besparelser på området, siger Kurt Houlberg, programchef og kommunalforsker på Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, til Ritzau.

- Kommunerne har de seneste fem år reduceret udgifterne med mellem 11 og 12 milliarder kroner og høstet de lavest hængende frugter. Derfor er det meget vanskeligt at se besparelserne gennemført, uden at de vil kunne mærkes af borgerne i form af forringet service på områder som ældre, folkeskole og daginstitutioner, siger Kurt Houlberg.

Venstres finansordfører, Jacob Jensen, står ved, at regeringens ønske med omprioriteringsbidraget er at prioritere en større del af pengene fra Christiansborg.

- Vi skal sætte en retning for samfundet, som gør, at vi får skabt flere arbejdspladser i samfundet. Hele økonomien hænger sammen, og pengene kan kun bruges én gang, så hvis vi skal have pengene ud til blandt andet lempelser i virksomhedernes omkostninger gennem skatte- og afgiftslettelser, så kræver det, at vi får pengene i kassen først, siger han til Momentum.

Folketinget skal beslutte omprioriteringsbidragets skæbne her i efteråret.

/ritzau/


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Politik.