Birthe-sagen: Den tiltalte og kollegaer afhørt i dag

Retssagen mod den 29-årige somaliere, der er tiltalt for at have knivdræbt socialrådgiver Birthe Christiansen, er lige nu i gang i retten i Viborg. Følg de seneste optageringer fra retten her.

Klokken 9.00 tirsdag morgen begyndte retssagen mod den 29-årige somalier Kamal Omar Yusouf, der er tiltalt for drabet på Birthe Christiansen. Hun blev dræbt den 27. januar 2010 foran sin arbejdsplads på Jobcenteret i Holstebro. TV/MIDT-VEST har en journalist i retten i Viborg og følger sagen hele dagen.

15:45

Retssagen er slut for i dag. Den fortsætter igen i morgen

15:40

Femte vidne fra Jobcenteret var afdelingschef  i Holstebro. Hans forklaring handlede om praktikken. Han fortalte, at det er almindeligt at stoppe praktikken, når Jobcenteret får viden om en episode, som den med voldssagen med den tiltaltes overbo.

15:22

Fjerde vidne fra Jobcenteret. Hun var med til mødet, hvor Jobcenteret besluttede at stoppe Kamal Omar Yusoufs praktik i HiFi-butikken. Vidnet havde bedt om at få Birthe med til mødet, da hun var utryg og vidste, at den tiltalte ville blive vred. Mødet blev afbrudt efter 40 minutter, da den tiltalte ikke var til at tale med og gik fra stedet.

15:15

Det tredje vidne fra Jobcenteret har afgivet sin forklaring. Også dette vidne hørte et skrig og så en mand løbe væk fra stedet. Derudover husker vidnet ikke så meget konkret.

14.20

Næste vidne er jobkonsulent fra Jobcenteret. Han er meget påvirket og græder, mens han fortæller sin forklaring. Han ankom til Jobcenteret samtidig med Birthe Christiansen. Han hører også skriget og ser en mand løbe væk. Vidnet løber hen til Birthe Christiansen og spørger om, hvad manden har gjort.

- Han har slået mig, siger Birthe Christiansen.

Vidnet spørger om Birthe ved, hvem der gjorde det. Hun svarer "Ja." Hun siger ikke navnet på overfaldsmanden, men vidnet er sikker på, at Birthe tilkendegiver, at det var en, hun skulle have et møde med senere.

14:10

Næste vidne er i gang med at afgive forklaring. Om morgenen den 27. januar 2010 så hun en person stå ved cykelskuret ved Jobcenteret. Personen var tildækket med et tørklæde. Da vidnet går videre hører hun et skrig. Hun vender sig og ser håndgemæng ved skuret. Hun ser en person, der ligger på jorden og en anden mørk person, der står bøjet over den liggende person. Vidnet ringer 112.

13.54

Trods protester fra Kamal Omar Yusoufs  forsvarsadvokat har dommeren bestemt, at den tiltalte skal ud af retten, mens vidnerne afgiver deres forklaring. Den tiltalte følger nu med fra et lytterum.

13:34

Første person i vidnestolen er den tiltaltes tidligere overbo. Han har ikke direkte tilknytning til drabet på Birthe Christiansen, men skal fortælle om en voldsepisode fra december 2009. Kamal Omar Yusouf er tiltalt for at have slået overboen i hoved og på ryggen, da han var træt af, at overboen larmede. Vidnet fortæller, at de senere mødte hinanden i byen:

- Han trak en kniv frem og truede mig og sagde, at jeg skulle respektere ham. Han var lige ved at skære mig i halsen, forklarer vidnet.

13:15

En bistandsadvokat for vidnerne fra Jobcenteret i Holstebro forsøger at få den tiltalte ud af retssalen, mens de afgiver forklaring. Begrundelsen er, at fem af de syv vidner stadig er meget traumatiseret og bange for at sidde, så den tiltalte kan se dem. Et af vidnerne er ifølge advokaten stadig i behandling.

12.30

Se journalist Marie Frank Mitchell fortælle, hvordan den tiltalte opfører sig i retten:

11.17

Pause i retssagen ind til klokken 13.00

11.04

Birthe Christiansen blev i alt stukket 22 gange med kniv. Fire af stikkene var i hovedet og seks i brystet. Både lunger og hjerte blev skadet efter stikkene, og hun forblødte på grund af de mange stik.

10:50

Anklageren Peter Brøndt Jørgensen er stadig i gang med sin dokumentation. Han fortæller, at der efter drabet blev fundet tøj med blod tre forskellige steder i Holstebro. Der blev fundet et tørklæde, en sort jakke, cowboybukser, hættetrøje og et par sko. På den tiltaltes bopæl fandt politiet en hætte og pelskant, der passede til den sorte jakke. På jakken, bukserne og skoene var der rester af blå malerpletter, og i den tiltaltes lejlighed fandt politiet en dunk maling. Ifølge teknikere fra Teknologisk Institut er malingen på tøjet og i dunken med stor sandsynlighed identiske.

10:00

Anklageren er i gang med at dokumentere, hvad Kamal Omar Yusouf tidligere har sagt. Blandt andet har han fortalt, at han ikke var i nærheden at Jobcenteret, men havde et møde med Jobcenteret, da han var meget sur over, at de havde taget hans praktikplads fra ham. Der var mistanke om, at han var kriminel og havde slået en overbo. Det blev den tiltalte sur over, og han gik selv til politiet og bad om sin rene straffeattest.

9:45

Den tiltalte vil ikke afgive forklaring, men han bekræfter, at oplysningerne om hans private forhold i Somalia er korrekte.

9.35

Anklager Peter Brøndt Jørgensen gennemgår sagen. Han fortæller blandt andet, at Birthe Christiansen blev stukket 22 gange med kniv. Retslægerådet har diagnosticeret den tiltalte som sindssyg. Tidligere har Kamal Omar Yusouf fortalt, at han har 12 års skolegang i Somalia. Han er enebarn og har kun sin mor tilbage i Somalia. Anklageren mener, at Kamal Omar Yusoufs motiv skulle være, at han var vred på Birthe Christiansen, da hun havde taget en praktikplads i en HiFi-butik fra ham. På drabsdagen skulle Birthe Christiansen mødes med den tiltalte, og inden hun døde, nåede hun at fortælle, at gerningsmanden var en, hun havde et møde med. Det eneste møde, hun havde i kalenderen var med Kamal Omar Yusouf.

9:20

Den tiltalte nægter sig skyldig i drab.

9:00

Den tiltalte ankommer til retten med bæltefiksering. Tæt presseopbud i retten i Viborg. Derudover er der omkring 20 tilhørere - flere af dem er Birthe Christiansens kollegaer.


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Samfund.