Ande-afføring og manglende håndvask - Dan Duck kritiseres af Fødevarestyrelsen

Dan Duck A/S i Struer får anmærkninger for deres håndtering af danskernes juleænder.

Sådan her så ænderne ud i 2015, så da sidst var problemer med ænder fra Struer. Foto: Arkiv

I 2015 var ænderne rådne, og i år er der ande-afføring på ænderne og manglende hygiejne hos medarbejderne. For Dan Duck A/S i Struer har det ikke været nok at skifte navn - de dårlige vaner er fulgt med. 

Læs også Økologiske andeproducenter melder om udsolgt

I 2015 hed virksomheden Dansk And A/S og var dengang skyld i, at 1100 juleborde var en and fattigere. Dengang kaldte Fødevarestyrelsen ænderne tilbage grundet en "afvigende lugt".

I år hedder virksomheden Dan Duck A/S, men har samme adresse som i 2015. Dengang hed ejeren Martin Daasbjerg, og han  er også medejer hos Dan Duck A/S.

Martin Daasbjerg ønsker ikke at kommentere sagen.

Gennem en aktindsigt hos Fødevarestyrelsen har TV MIDTVEST fået adgang til de seneste måneders kontrolrapporter ved Dan Duck A/S, og de viser, at virksomheden trods navneændring ikke har fået helt styr på Fødevarestyrelsens regler. 

Afføring på ænderne og manglende håndvask

I en kontrolrapport fra 9. september skriver Fødevarestyrelsen, "at mange slagtedyr er forurenet med gødning". I den her sammenhæng betyder gødning andens egen afføring.

Læs også Julegavekøb på nettet presser pakkeshops – medarbejder scanner pakker i otte timer i træk

Fødevarestyrelsen skriver også, at der skal "træffes foranstaltninger til at undgå, at fordøjelseskanalens indhold flyder ud ved udtagning af organer". Samtidig kommer det frem i rapporten, at de medarbejdere, der skal teste, om der er afføring på ænderne, aldrig har fået at vide, at de skal teste for afføring.

Den 30. oktober slog Fødevarestyrelsen igen vejen forbi Dan Duck A/S. Her blev 100 ænder testet for afføring, men der blev ikke fundet et eneste tilfælde.

Den 17. december var den så gal igen. Ved et besøg hos Dan Duck A/S kunne Fødevarestyrelsen konstatere, at der igen kunne findes ænder med afføring på. 

Derudover kunne Fødevarestyrelsen konstatere, at ikke engang halvdelen af medarbejderne i produktionen vaskede hænder efter at have holdt pause.