Ægtepar har været i strid med kommunen i 14 år - nu skal sagen for retten

En årelang strid mellem et stavnsbundet ægtepar og Holstebro Kommune kan få en ende, når sagen skal for retten i november.

14 år. Så lang tid har ægteparret Inge og Bruno Petersen fra Hornshøj ved Holstebro følt sig stavnsbundet. Og så lang tid har parret ventet på en afgørelse om salg af deres hus.

Men nu ser det ud til, at sagen snart kan få en ende - den skal nemlig for retten den 23. og 24. november.

quoteDet har været hårdt og langvarigt. Sagen har fyldt meget i perioder, og det gør den igen nu, hvor der er sat dato for retssagen. Men vi har det rigtig godt med, at der sker noget nu.

Inge Petersen

- Vi ser virkelig frem til at få denne her sag afsluttet. Det kunne godt nok være rart. Men vi har aldrig været i retten før, så vi er også spændte på, hvordan det er. Vi forventer, det vil gå vores vej, siger Inge Petersen.

Ægtepar har fået ret to gange

Sagen begyndte i 2007, da Holstebro Kommune meldte ud, at de havde planer om at bygge hele vejen rundt om ægteparrets ejendom på Mosebyvej.

På grund af finanskrisen blev planerne ændret, og kommunen besluttede kun at ekspropriere knap halvdelen af den 34.000 kvadratmeter store grund.

Kort tid efter satte ægteparret ejendommen til salg, men de ændrede planer betød, at ingen af de interesserede turde købe.

Inge og Bruno Petersen forsøgte så at få Holstebro Kommune til at købe hele grunden for 3,6 millioner kroner. Både Taksationskommissionen og Overtaksationskommissionen gav ægteparret ret. Men et flertal i kommunens økonomiudvalg besluttede, at sagen skal afgøres i retten.

Nu efter 14 år er der så kommet en dato for, hvornår retssagen skal finde sted.

- Det har været hårdt og langvarigt. Sagen har fyldt meget i perioder, og det gør den igen nu, hvor der er sat dato for retssagen. Men vi har det rigtig godt med, at der sker noget nu, siger Inge Petersen.

Sagen kort

Frygter det værste

Parret på nu 75 og 76 år håber, at sagen ender med afgørelsen i byretten, men de frygter, den vil fortsætte.

- Vi er bange for, at kommunen anker, hvis de taber. Det er vores skræk. Vi skulle jo gerne være i live den dag, den endelige afgørelse kommer, siger Inge Petersen.

For tre år siden flyttede ægteparret fra huset på Mosebyvej og har siden lejet det ud. I dag torsdag bliver ejendommes værdi vurderet på ny.

Ifølge Dagbladet Holstebro har Holstebro Kommune haft udgifter for mere end 1,4 millioner kroner på ekstern advokatbistand og har undervejs skiftet fra det lokale advokatfirma Uldall & Laursen til Bech-Bruun.

Til TV MIDTVEST fortæller borgmester HC Østerby (A) i dag, at han også synes, sagen har taget alt for lang tid. Han ser frem til, at der nu ser ud til at komme en afgørelse i november. 

En 12 år gammel sag om ekspropriation trækker endnu engang i langdrag.