12 ulve forsvundet sporløst: Nu udlover forening 60.000 kroner i dusør

Foreningen Ulvetid har udlovet en dusør til den, der kan opklare, hvor ulven bliver af. Mange ulve er nemlig pludselig væk, og nu vil foreningen have mysteriet opklaret.

Preben Andersen sidder i bestyrelsen i Ulvetid, og han har været med til at smide penge i puljen til den dusør, foreningen nu udlover.
Preben Andersen sidder i bestyrelsen i Ulvetid, og han har været med til at smide penge i puljen til den dusør, foreningen nu udlover.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Der har længe været fokus på de får, der dør på grund af ulve. Nu skal der fokus på de ulve, der sandsynligvis dør på grund af mennesker – i hvert fald hvis man spørger foreningen Ulvetid, som nu udlover en dusør på 60.000 kroner.

- Vi har her i Danmark 12 ulve, som er forsvundet sporløst. Og så er der ovenikøbet forsvundet et kuld hvalpe også, som vi heller ikke ved, hvor er blevet af. Nu ser vi, om vi kan lokke nogen ud af busken med et relativt stort kontantbeløb, siger Ole Pedersen.

Han er formand for foreningen, som kæmper for, at ulven skal kunne leve i Danmark. Sammen med bestyrelsesmedlem Preben Andersen fra Lem har han været med til at udsætte dusøren for oplysninger om, hvor ulvene kan være blevet af.

- Jeg mener ikke, at man i et retssamfund, som vi har her i Danmark, kan tillade sig at gå rundt og skyde dyr. Vi kan være enige eller uenige om ulven, men der er nogle regler, der skal overholdes, siger Preben Andersen.

Misforstået ry ligger ulven til last

Han bruger meget tid i ulvezonen omkring Ulfborg, hvor han tjekker de hegn, der skal forhindre ulvene i at tage fårene. Et syn, der sjældent er godt nok, hvis man vil holde ulvene ude, fortæller Preben Andersen.

I 30 år har han arbejdet med rottweilere og taget hunde til sig, som folk ikke har kunnet styre, og forsøgt at give dem et godt liv. Og det sådan, interessen for at sikre ulven nogle gode levevilkår er opstået.

- Det er en hunderace, der er meget misforstået, og den kan man godt sammenligne lidt med ulven. Der er mange, der tror, at ulven er et forfærdeligt rovdyr, og at den spiser små børn og gamle bedstemødre. Og det er slet ikke der, vi er, siger Preben Andersen.

Netop det ry gør det sværere for rovdyret at overleve i Danmark, end det burde være, mener han.

- Jeg synes ikke, man kan sidde og sige, at det er dejligt, at storken er vendt tilbage til Danmark, og hejren og bæveren, men at ulven skal bare udryddes. Ulven er blevet gjort til syndebuk for nogle politiske agendaer, og det kan jeg ikke lide, siger Preben Andersen.

Gå til politiet med oplysninger

Uanset hvad man mener om ulven, så er det et faktum, at nedgangen i antallet af ulve i Danmark er usædvanligt stort. Det viser ulveatlasset, der laves af forskere Aarhus Universitet.

Noget tyder altså på en form for faunakriminalitet i det vestjyske, hvis man spørger medlemmerne af Ulvetid. Og det er grunden til, at foreningen nu udlover en dusør til den, der har informationer om ulvenes forsvinden.

Selvom ulveforeningen ikke selv kan gøre så meget til eller fra, så er opfordringen altså klar.

- Hvis de på en eller anden måde kommer i besiddelse af nogle oplysninger om en, der har begået en ulovlighed i form af et ulvedrab, så synes vi, de skal gå til politiet med det, siger formanden for Ulvetid, Ole Pedersen.

Forskerne på Århus Universitet ser netop nu på de sidste prøver af ulve-DNA fra 2020. I begyndelsen af det nye år kommer de med deres bud på, hvorfor der pludselig er blevet færre ulve i Midt- og Vestjylland.