Vilde Herning: Er finalist i kampen om at blive Danmarks vildeste kommune

Herning Kommune er én af ti kommuner, der kæmper om titlen som Danmarks vildeste kommune.

2:38
En 90 hektar stort område kaldet Gjellerup Enge har sikret Herning Kommune en plads i finalen i Danmarks Vildeste Kommune.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

Herning Kommune er stadig med i kampen om at blive Danmarks vildeste. 

I halvandet år har landets 98 kommuner kæmpet om titlen, men nu er feltet skåret ned til 10 finalister. Og Herning er den eneste midt- og vestjyske kommune, der er tilbage.

Det er et naturprojekt omkring Gjellerup Enge, som har fået den midtjyske kommune i finalen. 

Projektet består af et 90 hektar stort sammenhængende område, der skal omlægges fra dyrkede markeder og eng til nye naturarealer og en mere naturlig ådal.

- Det er jo en ret almindelig natur, der er herude uden nogen sjældne arter. Men jeg tror på, at hvis vi kommer igennem med at få græssende dyr herud, så vil vi se ændringer. Det vil nemlig skabe en mere vild og spændende natur, fortæller Louise Berg Hansen, der er biolog ved Herning Kommune.

Projektet er blevet til i et samarbejde mellem Herning Kommune, Den Danske Naturfond, Herning Vand, Ravnsbjerg Grundejerforening og virksomheden Ege Carpets.

Kortet her viser de områder, der er afsat til vild natur.
Kortet her viser de områder, der er afsat til vild natur.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

Herning Kommune har selv budt ind med omkring 10 hektar, mens resten altså kommer fra anden side. Eksempelvis Ege Carpets, der har budt ind med 28 af de 90 hektar. 

- Vi har længe arbejdet med miljøspørgsmål, så det her var oplagt. Vi mærker også, det er noget vores kunder, går meget op i og vores medarbejdere er glade for at arbejde et sted, der giver tilbage til miljøet og vores område, fortæller Rune Stephansen, der er direktør for Ege Carpets.

Planer om meget mere

Konkurrencen om at blive Danmarks vildeste kommune har kørt siden februar 2021, og dommerpanelet består af en række naturfagpersoner og interessenter herunder blandt andet biolog og museumsinspektør Morten DD Hansen.

- Det har været så livsbekræftende at læse alle kommunernes beskrivelser. Der arbejdes målrettet med biodiversitet overalt – hvilken ændring er det ikke i forhold til for 10 år siden, siger Morten DD i en pressemeddelelse.

Ved Gjellerup Enge tænkes der ikke bare i biodiversitet nu og her. 

Planen er nemlig at området skal blive endnu vildere i fremtiden og også udvides til op mod 200 hektar. 

- Det giver plads til, at der kan opstå stor variation i landskabet. Og netop variation er nøgleordet i forhold til at skabe god biodiversitet, der bliver plads til flere arter, når der er forskellige elementer herude, fortæller biolog Louise Berg Hansen. 

Herning er det gode eksempel 

Herning er landsdelens eneste kommune, der når finalen, men det har også været et særdeles svært nåleøje at komme igennem.

Det fortæller miljøminister, Lea Wermelin (S).

- Det er svært at sammenligne projekter fra 98 kommuner, der alle har budt ind med rigtig flotte tiltag. 

- Herning Kommune udemærker sig ved, at det er et stort projekt, men også at man laver noget, der tidligere var landbrug om til natur. Det er noget mange kommuner arbejder med, og her har Herning Kommune været et rigtig godt eksempel på det, forklarer ministeren.

Næste gang dommerpanelet mødes, skal de finde vinderen af konkurrencen – og det bliver med borgernes stemmer i hånden. 

Miljøminister Lea Wermelin og resten af juryen inviterer nemlig alle danskere til at afgive deres stemme. 

Vinderen kåres ved et kåringsevent den 19. september, som kan følges live på Facebook.