Ulveangreb skal stoppes – minister klar med tre nye tiltag

Midt- og Vestjylland får endnu en ulvezone, hvor der kan søges om tilskud til ulvesikre hegn. Samtidig er vogterhunde på vej som beskyttelse mod ulveangreb.

Midt- og Vestjylland har allerede en ulvezone, nu har landsdelen fået en mere.
Midt- og Vestjylland har allerede en ulvezone, nu har landsdelen fået en mere.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Ulven giver store frustrationer og er et problem for landmænd, der har husdyr til at gå ude her i landsdelen.

Det gør miljøminister Lea Wermelin (S) nu noget ved.

Hun har netop udpeget et nyt knap 600 kvadratkilometer stort område som ulvezone, hvor der kan søges om tilskud til ulvesikre hegn.

- Jeg vil gøre, hvad jeg kan for at hjælpe de husdyrholdere, som til stor frustration oplever, at ulven slår deres husdyr ihjel. Derfor har jeg udpeget et nyt tilskudsområde, så vi får udvidet den zone, hvor myndighederne kan hjælpe, siger miljøministeren i en pressemeddelelse.

Den nye ulvezone er Danmarks anden og den hidtil største. Den ligger som en firkant mellem Silkeborg, Herning, Brande og Nørre Snede. Den første ligger vest for Holstebro.

0:29
Bliv klogere på ministerens tre nye tiltag.

Her skal de ulvesikre hegn beskytte dyrene mod ulveangreb.

- Miljøstyrelsens erfaringer er, at fungerende og vedligeholdte ulvesikrede hegn er en effektiv beskyttelse. Derfor skal vi udbrede brugen i hele EU, lyder det fra Lea Wermelin.

Ulve angriber jævnligt husdyr, og for at få kompensation for dræbte dyr i ulvezonerne er det en betingelse, at man har forsøgt at sikre dyrene mod angreb.

Ministeren har desuden valgt at forhøje det tilskud, man kan få til at etablere ulvesikre hegn fra 80 til 100 procent.

Det orange område længst mod vest viser den første ulvezone. Den nye ulvezone, Danmarks hidtil største, ligger omkring de røde streger mellem Herning, Silkeborg, Brande og Nørre Snede.
Det orange område længst mod vest viser den første ulvezone. Den nye ulvezone, Danmarks hidtil største, ligger omkring de røde streger mellem Herning, Silkeborg, Brande og Nørre Snede.
Foto: TV MIDTVEST

Vogterhunde på markerne

Flere fåreavlere har længe haft et ønske om at bruge vogterhunde til at beskytte dyrene på markerne.

Med et nyt pilotprojekt bliver det nu muligt. Ministeren giver støtte til certificerede vogterhunde tre steder i Danmark.

- Der er gode erfaringer med vogterhunde fra Tyskland, og derfor skal vi også prøve ordningen af i Danmark. Vi starter med at give tilskud til vogterhunde tre steder, og så skal vi se, om ordningen skal gøres permanent, siger Lea Wermelin.

Det er i de områder, hvor indhegning er særligt udfordrende, at vogterhunde kan være et alternativ.

Ministeren forstår godt bekymringen i forhold til ulve.

- Vi skal overholde vores forpligtelse til at beskytte ulven, men fra dansk side arbejder vi løbende på at få en fleksibel forvaltning af ulven - også når det gælder regulering, siger hun.

Tiltagene blev mandag præsenteret ved et arrangement i Bryrup i Midtjylland.

Der er fem voksne ulve og seks hvalpe i Danmark ifølge det senete estimat fra Aarhus Universitet, Naturhistoris Museum og ationalt Center for Miljø og Energi.