Ulveforening politianmelder fåreavler: - Han har bragt sine dyr i unødig fare

Ulveforening har politianmeldt Jørgen Blazejewicz og Storålam for brud på Dyreværnsloven, bekendtgørelsen af lov om hold af heste og opbevaring af døde produktionsdyr.

Jørgen Blazejewicz er blevet meldt til politiet.
Jørgen Blazejewicz er blevet meldt til politiet.
Foto: Kristian Mørk Andersen, TV MIDTVEST

Fåreavler Jørgen Blazejewicz, der indehaver af Storålam, i nærheden af Holstebro, er blevet meldt til politiet. 

Det er foreningen Ulvetid, der står bag anmeldelsen. De mener ikke, at fåreavleren har beskyttet eller tilset sine ponyer, der har gået på en mark i Stråsø Plantage, godt nok. 

- Vi mener, at han har bragt sine dyr i unødig fare ved at sætte dem ud i en fold, velvidende om at ulven kan gå direkte ind, siger Ole Pedersen, der er næstformand i foreningen. 

Fåreavler: Troede ikke, at ulven tog ponyer

Anmeldelsen kommer efter, at DNA-prøve har slået fast, at ulven har dræbt mindst én af Jørgen Blazejewiczs shetlandsponyer tilbage i september. 

Fåreavleren benægter ikke, at ponyerne har gået på en mark, hvor ulven kunne komme ind.

- De har jo gået på en mark, som vi godt vidste, der ikke var ulvesikret. Det er vi gået ind i med åbne øjne. Grunden til, at der gik heste på den her mark, var jo præcis, at den ikke kunne holde ulve ude, fortæller fåreavleren. 

Ulvedrabet på en shetlandspony i slutningen af september var det første dokumenterede af sin art på dansk jord. Og derfor kom angrebet bag på Jørgen Blazejewicz. 

- Jeg har ikke været vidende om, at nogen har fortalt - heller ikke Miljøministeriet, at de tog ponyer. Hvis vi havde haft den viden, så havde vi naturligvis ikke sat ponyer herud. Så havde vi taget nogle større dyr, forklarer han. 

Hvordan kan I anklage ham for ikke at have sikkerheden i orden, når han ikke har vidst det?

Det er rigtigt, at de ulve, vi har i Danmark, kommer fra Tyskland. Og dernede kender man simpelthen ikke til angreb på hverken ponyer eller heste, og det har vi heller ikke set her i Danmark før. Problemet er, at sådan en pony er ikke meget større end et får, siger Ole Pedersen fra Ulvetid.

Video viser kadaver på fåreavlers mark

Det er blandt andet en video, der har fået foreningen til at reagere.

Videoen, der er lagt op på Youtube i tiden omkring angrebet, viser et skelet fra et dødt dyr, der ligger på en mark. Ulvetid mener, at det dokumenterer, at Jørgen Blazejewics ikke tilser sine heste ofte nok. 

- Heste og ponyer skal jo tilses mindst en gang i døgnet, og så kan man spekulere på, hvorfor de heste har ligget der så længe, siger Ole Pedersen.

Jørgen Blazejewicz afviser, at hestene ikke er tilset mindst en gang i døgnet. 

Hvorfor finder I dem ikke, når de ligger her?

- Det kan jeg ikke svare dig på. Jeg har kørt det konkrete sted om tirsdagen i den uge, og i øvrigt haft vildtkonsulenten med ude og se på en anden taget hest, som vi finder ude i indlandsklitterne herude. Det kan jeg ikke svare dig på, hvorfor vi ikke ser den på det tidspunkt, for den var rigtig nem at se herfra, hvor vi står nu, siger Jørgen Blazejewicz. 

Midt- og Vestjyllands Politi har over for TV MIDTVEST bekræftet, at de har modtaget anmeldelsen, men har i dag ikke haft mulighed for at kommentere på, hvad de yderligere gør i sagen. 

Jørgen Blazejewicz har fjernet de sidste af sine dyr fra den pågældende fold. Han har endnu ingen plan for, om der skal dyr tilbage på folden. 

2:50
Foreningen Ulvetid har anmeldt Jørgen Blazejewicz for ikke at tilse og passe godt nok på sine ponyer.