Teenagerne spænder ikke hjelmen

De 13 til 16-årige kommer til skade ti gange så ofte i trafikken som de seksårige. En af årsagerne er, at de nægter at bruge cykelhjelm.

Det er langt fra alle eleverne på Hammerum Skole, der bruger cykelhjelm til og fra skole. Det er ikke smart nok, er ét af argumenterne. Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Cykelhjelmen afgør ofte om det ender alvorligt, hvis der sker en ulykke. Alligevel er det svært at få de unge overtalt til, at det er en god ide at bruge hjelm, når de cykler. Og undskyldningerne, for ikke at tage den på, er mange.

- Det havde jeg ikke lige lyst til, siger Andrea Jeppesen, 9. klasse, Hammerum Skole.

- Det er fordi jeg har glemt den hjemme ved min far, siger Malthe Bruhn, 8. klasse, Hammerum Skole.

- Det ser ikke så smart ud, Andrea Jeppesen, 9. klasse, Hammerum Skole.

Mathe Bruhn fra 8. klasse på Hammerum Skole ved godt, at han bør bruge cykelhjelm, men han glemmer ofte at få den på. Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Men mange af de unge teenagere ved godt, hvorfor de BURDE have taget cykelhjelm på.

- Hvis jeg bliver ramt af en bil, så skåner jeg mit hoved rimelig meget, hvis jeg bliver taget ned i asfalten, siger Malthe Bruhn, 8. klasse, Hammerum Skole.

De ældste skoleelever kommer til skade i trafikken ti gange så ofte som de yngste.

- Den ommøblering, der sker i hovedet på de unge mennesker, den går også ud over deres trafiksikkerhed. Og ofte er det kådhed og ubetænksomhed, der er årsagen til at de kommer til skade i trafikken, siger Jørgen Nielsen, trafikkoordinator, lærer, Hammerum Skole.

Andrea Jeppesen fra 9. klasse på Hammerum Skole synes ikke det ser smart ud, når man bruger cykelhjelm, så derfor cykler hun uden. Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

00:12

Mathe Bruhn og Andrea Jeppesen fra Hammerum skole er nogen af de teenagere, som ikke vil bruge cykelhjelm.

Luk video

Forældrene bør være gode rollemodeller

Hvert år dør 10 cyklister af skader i hovedet ved trafikulykker. Dem der spænder hjelmen har kun halvt så stor risiko for at slå hovedet.

- Det er vigtigt at man passer på sig selv, siger Mathilde Kirkegaard, 9. klasse, Hammerum Skole.

- Det er for at passe på, at jeg ikke falder og dør - og slår hul i hovedet, siger Tobias Rolandsen, 9. klasse, Hammerum Skole.

De fleste skoleelever på Hammerum Skole HAR faktisk hjelm på. Men det er vigtigt, at forældrene derhjemme går forrest og viser, at det er en god ide at bruge hjelm, selvom det måske ikke er det, der ser allersmartest ud.

- Vi som forældre jo egentlig burde være de rollemodeller for vores børn, som vi jo ofte svigter ikke mindst, når børnene er blevet ældre, siger Jørgen Nielsen, trafikkoordinator, lærer, Hammerum Skole.

Men fakta er, at de hjelmløse bliver flere og flere med alderen.

Mathilde Kirkegaard går i  9. klasse på Hammerum Skole. Hun er ligeglad med, om hun ser dum ud med cykelhjelm. For hende er det vigtigste, at hun passer på sig selv i trafikken. Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Tobias Rolandsen fra 9. klasse på Hammerum Skole bruger cykelhjelm, fordi han er bange for at falde og dø. Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

- Jeg tror faktisk ikke, der er så mange der bruger den fra klassen mere. Det ser ikke så smart ud, siger Andrea Jeppesen, 9. klasse, Hammerum Skole.

Rådet For Sikker trafik anslår, at kun en tredjedel af de ældste skoleelever bruger cykelhjelm. 

05:10 Luk video