Nyslåede europamestre: Christian og Nicklas' opfindelse hjælper børn med ADHD

Hovedtelefoner, der kan fjerne baggrundsstøj, så ADHD-elever lettere kan koncentrere sig i skolen, har sikret tre elever fra Herningsholm Erhvervsgymnasium en EM-titel.

En god idé har nu ført mere end bare en smart opfindelse med sig for tre elever fra erhvervsgymnasiet Herningsholm.

Sammen med Kevin Jensen har Christian Ørum og Nicklas Stokholm skabt et par hovedtelefoner, der kan hjælpe børn og unge eksempelvis ADHD. Og det påfund har nu gjort drengene til både danmarks- og europamestre i entreprenørskab. 

- Det er en vanvittig følelse. Det er virkelig fedt, siger Nicklas Stokholm, der er CEO i virksomheden Bubbles.

Dæmper støj fra omgivelserne

Opfindelsen fungerer ved, at eleven, der eksempelvis har svært ved at koncentrere sig, har hovedtelefonerne på, mens vedkommende sidder i et klasseværelse.

quoteDet her kommer jo ikke på deres eksamensbevis. De bliver helt normale studenter, men de har fået så meget mere med i bagagen, som jeg er sikker på, der vil danne grundlag for deres valg senere i livet

Marie Lund, Rektor, Herningsholm Erhvervsgymnasium

Det smarte ved hovedtelefonerne er, at de lukker støj fra omgivelserne fuldstændig ude, og samtidig taler sammen med en mikrofon, læreren har på. Dermed kan eleven tydeligt høre, hvad der bliver sagt fra underviseren, mens han eller hun altså ikke bliver generet af støj fra kammeraterne. 

- Det er klart, at det er et kæmpe skulderklap, man får. Det hårde arbejde belønner sig, og det er noget, der motiverer os. Så vi er bare endnu mere klar nu til at komme ud og hjælpe endnu flere børn, end vi har gjort, siger Nicklas Stokholm om anerkendelsen. 

Lillesøster blev inspiration

Idéen til hovedtelefonerne er kommet fra nærmeste hold. Christian Ørums lillesøster lider nemlig af ADHD i en sådan grad, at hun for to år siden stoppede med at gå i skole.

- Så begyndte mig og min mor at hjemmeskole hende. Så idéen stammer faktisk fra, at vi gerne ville hjælpe hende, fortæller han. 

- Men det var faktisk Nicklas, der kom med idéen, da jeg havde fortalt om min søster. Så det er hans fortjeneste, om man vil, griner han.

Begejstret rektor

De unge opfindere bag Bubbles kender hinanden fra skolen i Herning, hvor de næste år skal gå i 3.g. Og selvom deres succes stjæler lidt tid fra lektielæsningen, kan rektoren på Herningsholm Erhvervsgymnasium nærmest ikke få armene ned. 

- Det her kommer jo ikke på deres eksamensbevis. De bliver helt normale studenter, men de har fået så meget mere med i bagagen, som jeg er sikker på, der vil danne grundlag for deres valg senere i livet, siger Marie Lund. 

De kommende 3.g'ere er da heller ikke selv nervøse for, om de kan nå at passe både virksomheden og skolen. 

- Det her er en måde at bruge det, vi lærer i dagligdagen. Nu har vi en mulighed for at kunne få det her ud i virkeligheden, siger Nicklas Stokholm. 

Og den proces er faktisk allerede godt i gang. Opfindelsen er allerede ude på skoler i Jylland, og nu venter resten af landet. Samtidig har drengene med EM-titlen kvalificeret sig til VM, hvor de bedste hold fra de forskellige kontinenter mødes. Her skal Bubbles repræsentere Europa. 

Unge opfindere fra Herning har opfundet et par hovedtelefoner, der kan hjælpe børn med lidelser som ADHD eller ADD

Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Erhverv.