Lettiske Andris lærer at klippe gækkebreve - og bliver dermed bedre til dansk

Det er lettere at blive integreret, hvis man udover sproget også får kendskab til den danske kultur og de danske traditioner, lyder filosofien i Vildbjerg.

2:32
Lettiske Andris Scegelskis får undervisning i dansk sprog, kultur og danske traditioner. Hans arbejdsgiver betaler for at få ham og hans kolleger bedre integreret.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

I et lokale i kulturcentret i Vildbjerg sidder en flok østeuropæere og bliver undervist i den danske tradition med at sende gækkebreve til påske.

Østeuropæerne arbejder i Vildbjergs metalindustri, og nogen vil måske indvende, at de danske påsketraditioner ikke er det mest relevante for den målgruppe. 

Men så tager man fejl, lyder det fra byen med 4000 indbyggere.

- Det er svært at komme til et andet land, hvis man ikke kan traditionerne, siger by- og erhvervskoordinator Birthe Luckmann.

Derfor er det lokale erhvervsliv gået sammen om at tilbyde de udenlandske ansatte sprogtimer, der bliver kombineret med undervisning i dansk kultur og danske traditioner.

En af eleverne er lettiske Andris Scegelskis. Da han kom til Danmark, havde han ikke forestillet sig, at der skulle stå danske påsketraditioner på pensum, men han er glad for tilbuddet.

- Når vi klipper gækkebreve, snakker vi også om dem, og på den måde lærer vi flere ord. Så det giver rigtig god mening, siger han. 

Andris Scegelskis´ arbejdsgiver på virksomheden DOT, Jimmy Storbank, oplever, at de udenlandske ansatte hurtigere lærer dansk, når de bliver undervist i både sprog, kulturer og traditioner.

- Vi vil rigtigt gerne, at folk føler sig som en del af det samme hold, den samme virksomhed. Og det kan man ikke, hvis man ikke taler samme sprog, siger han.

By- og erhvervskoordinator Birthe Luckmann peger på, at undervisningen giver de udenlandske ansatte en anden forståelse for lokalsamfundet, så de måske også får lyst til at deltage i de lokale aktiviteter. 

- På den måde giver det megagod mening, at vi også har kulturen og traditionerne med. Man får interessen for det område, man bor i, og de mennesker, der er her. Hvis du som østeuropæer viser, at du er åben for det samfund, du er i, så er folk omkring dig det også, siger hun. 

De østeuropæiske ansatte får undervisning en gang om ugen. I næste uge står der miljø og medier på programmet.