Håndværkere kritiserer forholdene i Gødstrup – stor fare for corona-smitte

Byggeriet af det store sygehus i Gødstrup fortsætter trods corona. Forholdene på pladsen bekymrer håndværkerne.

Hver dag, når Henrik Villadsen forlader byggepladsen i Gødstrup og tager hjem til sin familie, er han bekymret. Han er en af de mange håndværkere, som lige nu kæmper for at få sygehuset færdigt, men han er bekymret.

quoteJeg har en kone, som med stor sandsynlighed vil dø af at få corona.

Henrik Villadsen, tømrer

- Jeg tænker da hver dag, jeg kommer hjem: Hvad har jeg med hjem? Jeg har en kone, som med stor sandsynlighed vil dø af at få corona, siger Henrik Villadsen, hvis kone lider af en kronisk lungesygdom.

Han og mange af kollegaerne mener ikke, at Region Midtjylland gør nok for at forsøge at forhindre folk i at blive smittet med coronavirus, når de arbejder på det nye sygehus. Der er ifølge håndværkerne ikke mulighed for at holde en god håndhygiejne, hvilket er ekstra vigtigt i en tid med corona.

- Der er en potentiel chance for spredning af smitte, fordi at foranstaltninger som håndvaske og sprit, det er der ikke nok af, siger Henrik Villadsen.

- Der er ingen toiletter, og der er ingen håndvaske. Det kunne være rart at få vasket sine fingre, tilføjer  Brian Jacobsen, der også er håndværker på byggepladsen i Gødstrup.

Regionens ansvar  

Fagforeningen 3F er gået ind i sagen. Her er man ikke i tvivl om, at ansvaret ligger hos regionen.

- I vores hoved så prøver regionen at lægge det her ansvar over på virksomhederne, men det er regionens ansvar, siger Jørgen Nielsen, der er næstformand i 3F Midtjylland.

Hos regionen tager man kritikken alvorligt og understreger, at man allerede har gjort noget for at forbedre håndhygiejnen.

- Det er da noget, der bekymrer mig, og det er da også noget, jeg lytter efter. For er der kritik af forholdene herude, så er der også noget, der skal rettes op på. Vi har lavet flere sprit-stationer. Det har vi øget. Fra starten af var vi ude med 25, nu har vi 40, og vi øger igen til 60, siger Carsten Kronborg, der er projektdirektør i DNV-Gødstrup.

Den øgede mængde sprit er godt nyt for håndværkerne, men bedst ville det være, hvis de kunne få rindende vand.  

- Altså, man kan sige, at selvfølgelig er det godt, at der kommer sprit op, men hvis man følger Sundhedsstyrelsens udmeldinger, så er det allerbedste at få vasket hænder. Det er meget bedre end sprit, siger håndværker Henrik Villadsen.

Håndværkere krydser grænsen

quoteVi følger de retningslinjer, der er på området - selvfølgelig - og kommer der nogle andre, så følger vi også dem, naturligvis.

Carsten Kronborg, projektdirektør, DNV-Gødstrup

Udover manglen på håndvaske undrer Henrik Villadsen sig over, at udenlandske håndværkere kan få lov til at køre frem og tilbage mellem Danmark og deres hjemlande - uden at skulle i karantæne. Han mener, at det afviger noget fra de opfordringer der ellers er i samfundet. Regionen mener, at det er en nødvendighed.

- Vi er afhængige af, at de er her. Hvis de ikke er her, så er der noget, der går i stå. Vi følger de retningslinjer, der er på området - selvfølgelig - og kommer der nogle andre, så følger vi også dem, naturligvis, siger projektdirektøren.

Det er planen, at sygehuset i Gødstrup skal være færdig til sommer.

ARBEJDSTILSYNET I GØDSTRUP