Frivillige kritiserer manglende sikkerhed ved nøgeninstallation

Kunstmuseet Heart i Herning får kritik, efter at det lykkedes en mand at befamle en deltager i en stor kunstinstallation. Direktøren beklager hændelsen.

2:05
200 frivillige deltog i den store kunstinstallation lørdag eftermiddag ved Heart i Herning.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

To af de frivillige, der lørdag deltog i en kunstinstallation med 200 nøgne mennesker på kunstmuseet Heart i Herning, retter nu en hård kritik af sikkerheden ved arrangementet.

De to, der ønsker at være anonyme, er rystede over, at det lykkedes en mand, der ikke havde noget med installationen at gøre, at blande sig med de nøgne mennesker, hvorefter han befamlede en kvindelig deltager. 

- Der var ingen sikkerhed. I det mindste kunne de have haft noget plastikstrimmel rundt om området, men der var ingenting. Vi kunne heller ikke skelne mellem, hvem der var museets folk, og hvem der var med kunstneren. Det gjorde det lettere for fremmede at komme ind udefra, siger de. 

De frivillige fortæller, at de havde bemærket manden, før han befamlede kvinden. Modsat deltagerne i kunstværket havde han tøj på, og han stirrede underligt på de nøgne mennesker. Men de frivillige troede, at han måske var en del af arrangementet.

Det var først, da han pludselig dukkede op og rørte en af de kvindelige deltageres kønsdele, at det gik op for dem, at der var noget helt galt.

- Vi var i chok, for det var helt uventet. Der var nogen, der forsøgte at løbe efter manden, men det lykkedes ham at stikke af. Kvinden, det gik ud over, var meget trist. Hun begyndte at græde og forlod installationen, fortæller de frivillige, der også selv er påvirkede af situationen.

- Når man er nøgen, er man sårbar i forhold til samfundets normer, og sådan noget kræver en høj grad af sikkerhed, mener de. 

Har sendt undskyldning 

Direktøren for Heart, Holger Reenberg, beklager, at de frivillige har haft en ubehagelig oplevelse.

- Jeg er utroligt ked af, at noget så fredeligt skal forstyrres af en enkelt syg stodder, som ødelægger det for så mange. Nu er vi nødt til at tænke over, at vi skal have større sikkerhed ved store arrangementer, men vi er simpelthen ikke vant til, at folk opfører sig forkert, siger han. 

Reenberg fortæller, at krænkeren blev set gå rundt på museet lang tid inden, dørene blev lukket, og kunstinstallationen begyndte.

- Alle, jeg har talt med, troede egentlig, at han var en del af arrangementet. Det gode er, at vi har ham på video, og hvis vi skal assistere politiet, kan vi hjælpe med at identificere ham.

- Kunne I have gjort noget for at forhindre det?

- Vi kunne have overvejet at have politiet på, men spørgsmålet er, om politiet kan afsætte ressourcer til sådan en ting. Vi kunne også have haft et privat vagtværn, men afvejningen er altid, at det spontane og afslappede forsvinder, hvis man laver et stort sikkerhedsudbud.

- Når sådan noget sker, er sikkerheden ikke god nok. Spørgsmålet er, om man kan beskytte sig mod en enkelt syg idiot, men man kunne måske have afskrækket ham, hvis der havde været en uniform til stede.

Holger Reenberg fortæller, at han har skrevet til den kvinde, det gik ud over, og undskyldt på museets vegne.

- Hun er chokeret og har meldt sagen til politiet. Hun er glad for vores undskyldning, siger han.

Midt- og Vestjyllands Politi bekræfter, at man har modtaget en anmeldelse, og oplyser, at sagen nu vil blive efterforsket blandt andet ved at gennemgå video fra installationen.

Hvis det lykkes at finde krænkeren, vil han blive sigtet for "blufærdighedskrænkelse ved beføling", hvilket er en overtrædelse af straffeloven.