Feriemesse slår sig op på bæredygtighed - men det fylder ikke hos gæsterne

Skandinaviens største feriemesse har valgt bæredygtighed som årets tema, men det giver mange af de besøgende ikke meget for.

Det vrimler med farverige stande, der får besøgende til at drømme om kølige drinks under sydens sol i MCH Messecenter Herning denne weekend.

Den 23. udgave af Skandinaviens største feriemesse - Ferie For Alle - begyndte i går i Herning.

I år har feriemessen valgt at skrue helt op for klima og bæredygtighed. Faktisk er det et altoverskyggende tema for arrangørerne.

Det var imidlertid ikke det, der blev talt mest om blandt de besøgende på messen. Når det kommer til årets ferie, var mange af messegæsterne langt mere optaget af destination og pris.

John Østergaard og Åse Dalgaard var nogle af dem, der ikke havde spørgsmål om klima og bæredygtighed med rundt til de stande, de besøgte.

- Charterrejser er ikke bæredygtige, så skal man blive hjemme, og det vil vi ikke, siger John Østergaard.

- Man skal have lov til at holde ferie, og så kan man tænke på klimaet i den grad, det kan lade sig gøre, supplerer Åse Dalgaard.

Det helt rigtige tema

Louise Zumut, der er studerende og bor i Kolding, mener, at man selvfølgelig skal tænke på klimaet.

- Men når man er på ferie, synes jeg godt, man må lukke ørerne lidt. Der skal man slappe af. Jeg burde måske gå mere op i klima, når jeg vælger ferie, men lige nu spørger jeg mest til prisen, fortæller hun.

quoteVed at tænke over sit valg af rejsearrangør og ferieform kan man gøre meget som rejsende.

Henrik Specht, der er direktør for Rejsearrangører i Danmark

Bjarke Hansen, der er direktør I Primo Tours, bekræfter, at de besøgende på hans messestand ikke spørger ind til, hvor bæredygtige de forskellige rejsemål er.

- Delen med klimaet og CO2-udledningen er stadigvæk lidt fluffy for mange af vores gæster. Det er ikke fordi, de er ligeglade, men der er ikke en standard for, hvornår man har klimakompenseret for sin rejse, og det savner jeg, ligesom mange af vores gæster gør, siger han.

På trods af, at de gæster, TV MIDTVEST talte med på messen, ikke havde det store fokus på bæredygtighed, når de vælger rejser, så mener folkene bag feriemessen, at man har valgt det helt rigtige tema.

- Det er oppe i tiden, så man bliver nødt til at følge med. På et tidspunkt kommer der også et krav fra de besøgende om, at charterbranchen skal vise, hvad de gør for at lave bæredygtige rejser, hoteller og udflugtsmål, siger Anders Ladefoged Mortensen, der er projektchef i Messecenter Herning.

Vil fylde mere i fremtiden

Flere rejseselskaber er begyndt at reklamere med, at de klimakompenserer for din rejse.

Henrik Specht, der er direktør for Rejsearrangører i Danmark, køber heller ikke, at temaet ikke er vigtigt for gæsterne på messen.

- Jeg tror, de rejsende går efter flere ting. De går efter de fornuftige priser, den høje kvalitet og service – og så tror jeg også mange lægger vægt på, om rejsearrangøren gør noget for bæredygtighed, siger han.

Direktøren for Rejsearrangørerne i Danmark pointerer, at selvom rejser – særligt med fly – belaster klimaet, så er der mindre klimabelastende former for charter, som han gerne vil gøre turisterne bevidste om.

- Man skal have lov til at holde ferie, men jeg mener, at bæredygtighed og ferie hænger uløseligt sammen. Ved at tænke over sit valg af rejsearrangør og ferieform kan man gøre meget som rejsende, siger han.

- Det er for eksempel vigtigt at vælge flyselskaber med moderne fly, der bruger mindre brændstof og flyver direkte til rejsemålet uden mellemlandinger. Charterfly har den fordel, at de ofte er fyldt op. Det gør klimabelastningen per passager mindre, tilføjer Henrik Specht.

I løbet af weekenden bliver der solgt mere end 1000 rejser på feriemessen i Herning.

Klima og bæredygtighed er det altoverskyggende tema på årets Ferie For Alle. Spørgsmålet er, om det noget messe-gæsterne går op i.

Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Forbrug.