Førende overlæger fyret for faglig kritik: - Ytringsfriheden i Region Midtjylland er forfærdelig

Tre tidligere overlæger i Region Midtjylland kommer med en alvorlig kritik af ledelsesstilen i Region Midtjylland, men koncerndirektør Ole Thomsen mener ikke, at der er noget at komme efter.

8:49
De tidligere overlæger Jes Sandermann, Bigitte Hertz og Ulrich Fredberg mener alle, at de blev fyret i Region Midtjylland, fordi de ytrede sig kritisk til ledelsen.
Foto: TV MIDTVEST

Kan du ikke lide lugten i bageriet, så ryger du ud.

Sådan kan man alternativt beskrive ledelsesstilen i Region Midtjylland.

Flere uafhængige kilder i sundhedsvæsenet beretter nemlig om en frygtbaseret ledelsesstil i regionen, hvor man risikerer fyring, hvis man kommer med en faglig kritik. 

En af dem er Birgitte Hertz, der er tidligere overlæge på Børneafdelingen på Regionshospitalet Viborg.

- Min oplevelse var, at jeg blev smidt ud, fordi jeg stillede spørgsmålstegn ved den nye ledelse, der var kommet på børneafdelingen, fortæller den erfarne læge, der nu pendler ud af regionen for at arbejde.

Jes Sandermann er også tidligere overlæge på hospitalet i Viborg. Han var ansat på karkirurgisk afdeling, hvor han forsøgte at sætte fokus på nogle fagligt uforsvarlige forhold. Men han fik besked på at holde mund.

- Ytringsfriheden i regionen er forfærdelig. Det var den, og det er den vel stadigvæk, siger han.

Situationen på afdelingen kom så langt ud, at Jes Sandermann fik besked på at tømme sit kontor 20 dage før, han skulle gå på pension.

- Det var meget voldsomt, men det var også en befrielse at slippe for at være der.

Medarbejderne tør ikke sige deres mening

Ulrich Fredberg har også en fortid som overlæge i Region Midtjylland. Men for to år siden blev han fyret som ledende overlæge i Silkeborg efter en strid om CT-scanninger.

Han genkender kritikken af ledelsen i regionen, og han mener, at der køres en skræmmestil, så de ansatte lukker munden.

- Der har været alt for mange eksempler på nogle, der er kommet med kritiske bemærkninger til noget, som ender med at blive fyret. 

- Man har en stil, hvor man kan risikere at blive fyret, hvis man er kritisk, og det gør jo så, at medarbejderne bliver mindre og mindre kritiske, for de tør jo ikke sige deres mening, fortæller Ulrich Fredberg, der nu arbejder som idrætsmediciner i Hjørring, København og Odense.

TV MIDTVEST har kendskab til over en håndfuld overlæger, der ikke længere er ansat i regionen efter at have ytret sig kritisk om ledelsens beslutninger.

Kristian Lund, der er direktør og chefredaktør for Sundhedspolitisk Tidsskrift, mener også at antallet af fyringer i Region Midtjylland er højt.

- Det er uhørt mange. Det er også uhørt dramatisk. Selvfølgelig er der også fyringer i andre regioner, men det foregår altså mere stille og roligt. I Region Midtjylland har fyringerne en tendens til at blive til skandaler og vokse sig kæmpestore, siger chefredaktøren.


Ledelsesstilen er ikke præget af frygt

Men hvis man spørger koncerndirektøren i Region Midtjylland, Ole Thomsen, så er der ikke et ledelsesproblem på regionens hospitaler.

- Jeg kan slet ikke genkende den stil, de taler om.

- Jeg er ked af at høre de historier, I fortæller, men generelt mener jeg ikke, at der er noget galt med ledelsesstilen. Hvis vi ser på de målinger vi laver, om  hvordan medarbejderne har det, så synes jeg ikke, at der er noget komme efter. Så jeg er ikke enig i, at der en ledelsesstil, der er præget af frygt, siger Ole Thomsen.

Ole Thomsen har været direktør i Region Midtjylland i snart 12 år.
Ole Thomsen har været direktør i Region Midtjylland i snart 12 år.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Koncerndirektøren mener også, at han som leder ikke lukker munden på de ansatte, men i stedet taler med dem, og sammen kommer de frem til, hvordan hospitalsafdelingerne skal udvikle sig.

- Efter min bedste vurdering er der ikke noget galt med min ledelsesstil. Jeg har en masse dialoger om udviklingsplaner for forskellige afdelinger i regionen, og jeg er tryg ved de dialoger. Selvfølgelig kan man gå skævt af hinanden, og det kan være, at det er det, der sket i de her tilfælde, men det er ikke et udtryk for en dårlig ledelsesstil, fortæller Ole Thomsen.

Det ændrer dog ikke ved den opfattelse af ledelsesstilen som børnelægen Birgitte Hertz har.

- Jeg kommer aldrig til at arbejde i Region Midtjylland igen, siger hun.