Redaktør: Ellen Trane er V-baglands råb om indflydelse

Flere har bedt Ellen Trane stille op til næstformandspost i Venstre, siger kommentator, der ikke tør udpege vinder.

Mandag aften meddelte Ellen Trane Nørby, at hun også er kandidat til næstformandsposten i Venstre.
Mandag aften meddelte Ellen Trane Nørby, at hun også er kandidat til næstformandsposten i Venstre.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Selv efter, at Lars Løkke Rasmussen i slutningen af august gik af som formand for Venstre, har der været murren i partiet om for mange beslutninger fra toppen.

Det fortæller Thomas Funding, politisk redaktør og kommentator ved avisen Danmark. Han ser Ellen Trane Nørbys kandidatur til næstformandsposten i partiet som et tegn på, at baglandet ønsker mere ørenlyd.

- En del af det, der ligger til grund for, at Ellen Tranes kandidatur har en del opbakning i Venstre, er, at der har været en del utilfredshed i dele af Venstres bagland over, at det hele blev besluttet på Christiansborg. Altså; at Jakob Ellemann-Jensen sad derovre og var ved at lægge en kabale over, at han skulle være formand, og hvem der skulle være næstformand og gruppeformand.

Ifølge Thomas Funding, var nogle i baglandet trætte af, at de følte, at Jakob Ellemann-Jensen var ved at gøre, som Løkke gjorde. Altså ikke at involvere baglandet.

0:38
Se video: Ellen Trane Nørby stiller op til posten som Venstres næstformand og dermed udfordrer Inger Støjberg

Kampvalg om 11 dage   

21. september holder Venstre ekstraordinært landsmøde i Herning. Her skal partiets 850 delegerede vælge, hvem der skal være henholdsvis formand og næstformand i partiet.

Mens det kun er Jakob Ellemann-Jensen, der har meldt sit kandidatur til formandsposten, har både Ellen Trane Nørby og Inger Støjberg budt sig til til næstformandsposten.

Især Inger Støjberg deler vandene, mener Thomas Funding.

- Der er ingen tvivl om, at Inger Støjberg i nogle dele af Venstre er meget elsket, mens andre mener, at hun går for langt på udlændingeområdet. Omvendt er Ellen Trane ikke den helt store folkeforfører, siger han.

De to kandidater nyder begge stor opbakning i Jylland. Mens Støjberg har sat sig tungt på Nordjylland, har Ellen Trane en stor del af Syddanmark bag sig, fortæller redaktøren. Midt- og Vestjylland deler de ifølge Funding mellem sig.

Når kampen kommer til at stå 21. september mellem Trane og Støjberg, kan det ifølge Funding ende med at blive en debat om, hvilken vej partiet skal gå politisk.

- På det politiske plan er der en forskel på europapolitikken og på udlændingepolitikken. Ellen Trane er nok mere begejstret for EU-projektet, end Inger Støjberg er. Og Støjberg anses i hvert fald offentlig som villig til at gå længere, end Ellen Trane er, siger han.

Inden nogen havde meldt kandidatur til næstformandsposten, havde blandt andre Jakob Ellemann-Jensen givet sin offentlige støtte til Støjberg.

Det har ikke været muligt for Ritzau at få fat på hverken Ellen Trane eller Inger Støjberg for en kommentar.