Fællesskabet lokker unge læger til Thy

Efter en lang periode med lægemangel har Thy formået at vende udviklingen. Landsdelen ser nu ud til ligefrem at stå med en overflod af praktiserende læger, der i løbet af få år er klar til at starte egen praksis.

Sara Søndergaard flyttede hjem til Thy for at blive praktiserende læge.
Sara Søndergaard flyttede hjem til Thy for at blive praktiserende læge.
Foto: StoryPark Media

Denne artikel er med i sommerserien ”Fik du læst?”, hvor vi hver dag finder en artikel frem til et godt gensyn.

Det var ikke uden betænkeligheder, at Sara Søndergaard flyttede hjem til Thy for at blive praktiserende læge. 

Efter medicinstudiet i Aarhus var det blevet tid til at tage fat på den praktiske del af lægeuddannelsen, og fordi hun gerne ville bo tæt på naturen, besluttede hun at give hjemstavnen en chance.

- Min helt store bekymring var nok, om jeg skulle være heroppe alene, siger Sara Søndergaard, der drømte om et fagligt og socialt fællesskab med andre unge læger.

Det var i 2017, hvor lægesituationen i Thy var helt anderledes end nu.

- Dengang havde Thisted et rigtigt dårligt ry. Der havde været problemer på sygehuset med nogle enkeltsager, og derudover var der generelt lægemangel, forklarer hun og tilføjer:

- Mange praktiserende læger var på vej på pension, der var begyndt at komme regionsklinikker og udbudsklinikker, og kun få uddannelsesstillinger var besatte. Der manglede især unge læger.

Sara Søndergaard er en af de unge læger, som TV MIDTVEST følger i den nye serie Lægeløftet i Thy.

Se allerede første afsnit ved af klikke nedenfor.

Lægeløftet

I Thy mødte Sara Søndergaard dog andre unge læger med samme bekymringer som hende selv, og sammen startede de en såkaldt 12-mandsgruppe, der er et rum for faglig sparring og socialt fællesskab. 

Mange praktiserende læger er medlem af sådan en gruppe, men gruppen af unge læger i Thy er alligevel speciel.

- Vi tænkte, at der er behov for, at vi lover hinanden, at vi bliver her. Så det, der er særligt ved vores gruppe, er, at vi har givet hinanden håndslag på, at vi vil blive og være praktiserende læger i Thy, siger Sara Søndergaard.

Da Sara Søndergaard lagde nyheden ud på Facebook for tre år siden med et billede af 10 glade uddannelseslæger, fik det positiv opmærksomhed. Hendes opslag blev delt 2200 gange og fik masser af kommentarer fra glade thyboer. Siden er 12-mandsgruppen kun vokset.

Gruppens stiftere vil ikke tage hele æren for at løse problemet med mangel på praktiserende læger. Landsdelen var allerede dengang så småt i positiv udvikling og begyndt at tiltrække surfere og andre naturglade typer. Sara Søndergaard er dog ikke i tvivl om, at det har en betydning, at nye læger i Thy nu har et fællesskab, de kan træde ind i. 

De er fritaget for de bekymringer, som hun selv stod med i 2017.

I den nye serie følger TV MIDTVEST fire unge læger i Thy.
I den nye serie følger TV MIDTVEST fire unge læger i Thy.
Foto: StoryPark Media

Lægemangel er vendt til overflod

De mange læger, der er på vej, betyder, at Thy på sigt ligefrem ser ud til at få et overskud af praktiserende læger.

I øjeblikket er 18 uddannelseslæger i Thy i gang med hoveduddannelsen i almen medicin, oplyser Region Nordjylland. 

Samtidig er der kun syv såkaldte lægekapaciteter i Thisted Kommune, der vil være tilgængelige for nyuddannede speciallæger i almen medicin. Med andre ord er der arbejde til yderligere syv praktiserende læger i området. Fire af de tilgængelige kapaciteter er tilknyttet eksisterende klinikker, mens tre er klar til at blive overtaget af læger, der ønsker at starte egen praksis.

Derudover er der flere praktiserende læger, som ifølge regionen ønsker eller forventes at ønske et generationsskifte inden for få år. I Region Nordjylland er den gennemsnitlige tilbagetrækningsalder for praktiserende læger 65 år, og i Thisted Kommune er der aktuelt fire læger over 60 år.

Der kan altså blive kamp om pladserne, når de indtil videre 18 læger løbende bliver færdige med deres hoveduddannelse.

- Det betyder jo, at Thy har en helt anden fremtid, hvad lægedækning angår. Jeg har oplevet at pårørende til kronisk syge, der ikke har kunnet få en fast læge, har taget fat i mig og sagt, at jeg må love, at jeg bliver her. Det er vigtigt for dem. Nu hvor vi er så mange på vej, er der et helt andet håb om, at det nok skal gå, siger Sara Søndergaard.

Hun forventer at blive færdiguddannet 1. november 2023. På sigt vil Sara Søndergaard gerne starte egen praksis i Thy sammen med en eller flere andre læger, men har endnu ingen konkrete planer.