Gennemgang af amputationssager er nu halvvejs

Region Midtjylland oplyser nu, at man er halvvejs med gennemgangen af benamputeredes behandlingsforløb. En gennemgang, der skal fastlægge, om patienterne har fået amputeret deres ben unødigt.

Hos Region Midtjylland pågår der lige nu et arbejde med at gennemgå benamputeredes behandlingsforløb.
Hos Region Midtjylland pågår der lige nu et arbejde med at gennemgå benamputeredes behandlingsforløb.
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Speciallæger i karkirurgi fra hele landet har nu gennemgået ca. 900 ud af ca. 1800 benamputerede patienters behandlingsforløb for Region Midtjylland.

Gennemgangen sker efter, at en ekstern analyse har påpeget, at nogle benamputationer muligvis kunne være undgået eller udskudt, forudsat at patienten inden havde fået den nødvendige forebyggende karkirurgiske behandling.

- Det er lykkes at rekruttere et korps af karkirurger fra hele landet, der i løbet af sommerferien har gennemgået 900 ud af ca. 1800 relevante patientjournaler. De resterende ca. 900 patientjournaler vil blive gennemgået, så hurtigt det er muligt for vores korps af speciallæger, siger regionsdirektør Pernille Blach Hansen i en pressemeddelelse.

Nødvendig ekspertise påkrævet 

Konkret viste den føromtalte eksterne analyse, at op mod 92 patienter hvert år kan være blevet amputeret unødigt over en årrække. Et tal Regionen dog senere nedjusterede til 47. 

Derfor er Region Midtjylland nu ved og gennemgå de i alt 1800 patienters behandlingsforløb, hvor de i skrivende stund er nået halvvejs igennem arbejdet. 

De resterende 900 behandlingsforløb vil blive gennemgået så hurtigt som muligt, oplyser Region Midtjylland. 

Gennemgangen kan kun blive udført af speciallæger i karkirurgi, der har den nødvendige ekspertise og erfaring i at vurdere, om en benamputeret bør rådes til at søge erstatning på baggrund af et konkret behandlingsforløb.

- Vi kan derfor ikke, som flere foreslår, trække på hjælp fra fx medicinstuderende, lyder det fra regionsdirektør Pernille Blach Hansen.

Regionen har endnu ikke sendt breve til de patienter, hvis sag nu er gennemgået. Brevene ventes sendt i løbet af august, når de første gennemgange er kvalitetssikret.