Planteskole er gået helt nye veje - laver både most og brandy

De er ikke som de andre. Faktisk er de noget helt for sig selv på Laubjergs Planteskole i No ved Ringkøbing.

9:13
De er ikke som de andre. De er deres helt egen udgave af en planteskole. De sidste seks år har Laubjergs Planteskole i No ved Ringkøbing nemlig udviklet sig til også at producere fødevarer i flydende form - både med og uden procenter.

Helt som forventet kan man købe alt fra tomatplanter til Morten Korch-roser og rododendron-planter.

Men på hylderne i Laubjergs Planteskole i No ved Ringkøbing står også Vesterhavsmost og æble-brandy , og begge dele er produceret i planteskolens eget mosteri og destilleri.

- Vi er både en fødevarevirksomhed, et udviklingsunivers og en turistattraktion, forklarer Søren Laubjerg, der ejer virksomheden sammen med sin kone Martha og sønnen Johan.

Søren Laubjerg med planteskolens egne produktioner, Vesterhavsmost og æble-brandy-serien TONOW.
Søren Laubjerg med planteskolens egne produktioner, Vesterhavsmost og æble-brandy-serien TONOW.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Turistattraktionen er den rosenhave, der blev anlagt ved siden af planteskolen for 25 år siden med flere end 5000 forskellige tornede skønheder.

Den er stadig under udvikling, og 10-15 nye sorter kommer til hvert eneste år fra hele verden.

Ved siden af på syv hektar jord står 14 forskellige slags æbletræer side om side og danner grundlaget for den udvikling, der er sket på planteskolen. Træerne er blevet gødet med innovation og passion.

- Det er rygraden i vores virksomhed, at vi selv vil dyrke vores jord, forklarer Martha Laubjerg.

Æblemost kendt fra caféer og butikker

De mange tons æbler blev oprindeligt solgt til konsum og industri. Men så fik familien den ide, at de selv ville etablere et mosteri og presse æblerne til det nu kendte brand Vesterhavsmost, der bliver solgt på caféer og i supermarkeder over hele landet.

- Forbrugerne har ændret adfærd og vil gerne have lokale råvarer, og det så vi som en ny chance i 2013. Vores æbler har en særlig smag, fordi de står på noget specielt jord ikke langt fra Vesterhavet, forklarer Søren Laubjerg.

Martha Laubjerg i blomsterafdelingen, der lige nu er en palet af alle farver.
Martha Laubjerg i blomsterafdelingen, der lige nu er en palet af alle farver.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Æblerne bliver håndplukket, og på mosteriet bliver de først raspet i det, der nærmest ligner et overdimensioneret rivejern. Bæltepresseren sørger for resten, inden de rene dråber kommer på flaske. Sidste år blev der tappet 60.000 liter most.

Men her stopper det ikke. Ideen med også at have eget destilleri har rumsteret i flere år, og i maj kunne familien officielt indvi denne drøm.

Flere forskellige slags alkohol

I destilleriet bliver most til vin og vin til æble-brandy , og de første klare dråber er allerede på flaske og bliver solgt.

- Det er super spændende og svært at forstå, at vi er nået hertil efter flere års intense forberedelser, siger sønnike Johan og tilføjer, at han og medarbejderne er godt i gang med at lære håndværket og udvikle på produkterne.

På lageret ligger både vin og spiritus på fad, og der bliver eksperimenteret med smag og aroma.

- Vi bliver ført med af vore egne ideer. Man kan vælge at sidde og snakke om dem ved køkkenbordet eller gå i gang. Vi gør det sidste , og vi brænder virkelig for fødevarer, understreger Søren Laubjerg.

Senest har familien anlagt Danmarks første valnøddeplantage, hvor de eksperimenterer med sorter fra USA, Frankrig og Tyrkiet.

- Det ligger i tiden at spise mindre kød, så hvorfor ikke også dyrke noget på vores jord, der indeholder de vigtige Omega fedtsyrer. Derfor er vi gået i gang med valnødderne, men det kræver stor tålmodighed. Fra træet er plantet, til vi kan høste på det, går der fem år, forklarer Martha Laubjerg.

Næste nye skridt er at bruge restproduktet fra mosteriet til at fremstille æbleknas.