Fællesskab med afstandskrav: Efterskolelivet lider under corona-pandemien

På Skyum Idrætsefterskole i Thy lever eleverne - som på alle andre efterskoler - under retningslinjer, der gør det svært at være efterskoleelev.

De var nogen af dem, der råbte allerhøjst under corona-nedlukningen af Danmark. Efterskoleeleverne savnede fællesskabet, og der blev derfor stillet borgerforslag og skrevet breve til Statsministeren.

quoteDet er træls, at man ikke kan være ordentligt sammen

Karoline Staugaard, elev, Skyum Idrætsefterskole

Nu har efterskoleeleverne været tilbage på skolerne i tre uger, og selvom det er rart at få en ordentlig afslutning på opholdet, så er efterskolelivet nu slet ikke det samme nu som før.

- Træls. Er det ikke ordet? Det er i hvert fald irriterende, lyder det nærmest i munden på hinanden fra de to værelseskammerater på Skyum Idrætsefterskole, Joachim Andersen og Anders Bach Stisen.

De to er nemlig i fuld gang med at gøre rent på deres værelse på efterskolen, der ligger mellem Hurup og Thisted. Før i tiden var det noget, der skulle gøres en gang hver anden dag. Nu skal det gøres to gange hver eneste dag.

Og imens halvdelen af skolen gør rent, så er den anden halvdel samlet i spisesalen.

Eleverne er nemlig nødt til at spise ad to omgange, for at der kan holdes tilstrækkelig afstand. 

- Det er træls, at man ikke kan være ordentligt sammen, lyder det fra efterskoleeleven Karoline Staugaard.

Svære retningslinjer

Efterskolelivet er komplet forandret, siden corona'en kom til Danmark. Det er slut med at blive blandet på kryds og tværs hele tiden. Nu må man kun være tæt på hinanden i små familiegrupper på max otte personer.

quoteDe har selvfølgelig svært ved det, fordi det, de gerne vil på en efterskole, det er at være sammen – og gerne tæt sammen. Så afstandskravene skal vi minde dem om meget ofte

Svend Hagelskjær, forstander, Skyum Idrætsefterskole

- Det værste er, at man ikke må være på hinandens værelser længere og ikke må være tæt på hinanden, siger Karoline Staugaard.

Og at det netop kan være svært at være efterskoleelev i en coronatid, det mærker også skolens personale.

- De her retningslinjer udfordrer eleverne. De har selvfølgelig svært ved det, fordi det, de gerne vil på en efterskole, det er at være sammen – og gerne tæt sammen. Så afstandskravene skal vi minde dem om meget ofte, fortæller Svend Hagelskjær, der er forstander på Skyum Idrætsefterskole.

Forstanderen håber derfor, at politikerne når at lempe restriktionerne, inden de nye elever begynder til august.

- Håbet er, at vi kan få et tilnærmelsesvist almindeligt skoleår til næste år.

Se hele indslaget fra Skyum Idrætsefterskole her. 

Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Uddannelse.