Region Midtjylland: - Vi er langt fra en kritisk situation

Med stigende coronasmitte landet er der igen fokus på pressede covid-afsnit på landets hospitaler, men i Region Midtjylland er man ikke bekymret.

Sundhedssektoren i Region Midtjylland mærker, ifølge Koncerndirektør i Region Midtjylland, Ole Thomsen, næsten ikke længere corona.
Sundhedssektoren i Region Midtjylland mærker, ifølge Koncerndirektør i Region Midtjylland, Ole Thomsen, næsten ikke længere corona.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Omikron er kommet til, smitten stiger og det samme gør antallet af indlæggelser. 

Men i Region Midtjylland står man lige nu meget stærkt rustet til at tage imod det pres, der kunne komme. 

Med 46 indlagte mandag - heraf fire på intensiv - er der nemlig mærkværdigt stille i Region Midtjylland. Det fortæller Ole Thomsen, der er koncerndirektør i Region Midtjylland:

- Lige nu ser tingene forholdsvis stille ud i vores region. Vi har færrest indlagte i forhold til, hvor mange indbyggere vi har, også selvom smitten egentlig ikke er vildt lav i vores område. Så det er en gunstig situation. 

En situation, man har udnyttet til at forberede sig på det, der formodentlig bliver en travl kommende tid. 

I weekenden indgik man en beredskabsaftale med Dansk Sygeplejeråd. Den betyder, at man kan lukke ned for dele af den ikke-akutte kirurgi og trække sygeplejersker derfra over på covid-afsnitte, skulle det blive nødvendigt. 

Derfor håber man nu, at sygeplejersker melder sig frivilligt til at stå klar. 

- Det handler om at få nogen på de her beredskabslister, så vi ved, at vi kan stå imod et eventuelt pres. Det vil blive honoreret med 1500 når man træder ind i beredskabet, og 1500 når man træder ud af det igen. Derudover vil man også modtage 2500 kroner om måneden, for at stå klar i beredskabet, forklarer Ole Thomsen. 

Når de bliver taget ud af den daglige kirurgi, vil det også betyde, at man frem mod nytår vil sætte en del operationer på standby. 

Dog vil akutte operationer, kræft-relaterede operationer og børns aftaler ikke blive aflyst. 

Kan klare en del mere

Det er en opvejning, man har været nødt til at gøre. 

De udsatte operationer er nemlig også et resultat af, at man mandag iværksatte en særligt stor vaccinationsindsats i regionen.

Derfor er det kærkomment, at man aktuelt står i den gunstige situation på sine covid-afsnit. Også fordi man forventer et større pres over de kommende uger. 

- Når vi ser på de kommende uger, er vi ikke utrygge i vores region. Der kommer selvfølgelig mere smitte, også fordi vi har Omikron, men vi kan klare en del mere, end det niveau, vi er på nu, forsikrer Ole Thomsen. 

Smitten i Region Midtjylland har ligesom i resten af landet være tiltagende, også netop på grund af den nye variant Omikron, der har godt fat i Viborg. 

Kommunen har i det seneste døgn haft lige knap 1100 nye smittetilfælde med corona-virus, men det skal for alvor gå vildt for sig, hvis smitten i regionen, skal udfordre covid-afsnittene. 

- Vi er i dialog med Sundhedsstyrelsen, der har tre niveauer for intensive. Vi har lige nu flere senge til rådighed end niveau et, der er det laveste. Niveau tre er det værste tænkelige, og må ikke indfinde sig over de næste 14 dage, så kommer vi til at skulle lukke rigtig meget af det planlagte, men jeg kan ikke forestille mig, at det sker. 

Ole Thomsen peger også på, at man til januar ser ind i, at en række sygeplejersker vender tilbage fra ferie efter strejken i løbet af året.