Nu må møbelbutikkens kunder bestille tid til at kigge på sofa: - Det passer os rigtig godt

Butikker større end 5000 kvadratmeter får overraskende lov at åbne for kunder med tidsbestilling. I Viborg er indehaveren af møbelhuset Selta ivrig efter at komme i gang igen.

Størrelsen betyder noget. Og Kåre Christensen ejer Jyllands største møbelhus, Selta i Viborg. 

For nogle få timer siden var der derfor intet, der tydede på, at han fra på mandag igen kan åbne sin butik for kunder. Onsdag er han derfor lige så overrasket, som han er glad.

- Jeg troede faktisk, at jeg havde set Julemanden køre forbi, for det var da lidt af en gave. Ja, den havde vi godt nok ikke set komme. Men nu kan vi få lov til at se vores kunder igen, og det er bare så dejligt, siger han.

quoteVi har været klar siden den 20. december. Og vi er klar nu. Vi er jo som vilde heste.

Kåre Christensen, Indehaver, Selta

I dag præsenterede regeringen den længe ventede genåbningsplan. På forhånd stod det klart, at udvalgsvarebutikker, som for eksempel tøj- og møbelbutikker, op til 5000 kvadratmeter kan genåbnes med skærpede afstandskrav fra 1. marts i hele landet.  Dette gælder dog ikke for butikker i storcentre.

Og så er vi tilbage ved det med størrelsen. For Kåre Christensens møbelhus i Viborg er mere end 7700 kvadratmeter stort, og derfor havde han heller ikke forventet, at han og hans mange ansatte på mandag kan åbne dørene for møbelhungrende midtjyder.

Men på to punkter har regeringen og støttepartierne fra De Radikale, SF og Enhedslisten noget overraskende valgt ikke at følge anbefalingerne fra den ekspertgruppe, som har set på, hvad der på forsvarlig vis kan åbnes op for i den kommende tid.

Og det betyder altså, at også butikker på over 5000 kvadratmeter – som eksempelvis store bilforhandlere og møbelhuset Selta – fra mandag må åbne for et begrænset antal kunder mod tidsbestilling. Og den løsning hilser Kåre Christensen meget velkommen.

- Det passer os rigtig godt, for vores kunder forventer alligevel, at der er nogle kyndige folk til at hjælpe dem i butikken, uanset om det er til at vælge ny sofa eller seng, og det kan vi jo i hvert fald sikre med den her tidsbestillings-løsning, fortæller Kåre Christensen.

Bilforhandler har kaldt alt personale på arbejde

I Holstebro ser indehaver af Tang Biler, Martin Tang, også frem til igen at kunne byde sine kunder indenfor i butikken. Men hans butik er under 5000 kvadratmeter stor, og derfor kommer det ikke som den store overraskelse.

quoteOg så har vi jo generelt ikke kunnet forstå, hvorfor vi overhovedet har skullet holde lukket. Vi har god plads både ude og inde, og vi har jo aldrig et rend af kunder i butikken.

Martin Tang, Indehaver, Tang Biler

- Vi ser selvfølgelig frem til at måtte åbne igen, og vi har allerede kaldt alle tilbage på arbejde fra på mandag. De glæder sig til at komme tilbage, for folk tripper for at få en normal hverdag, fortæller Martin Tang.

Men nyheden om genåbningen er alligevel bittersød. For bilforhandleren føler fortsat med de mange, der endnu ikke kan vende tilbage til hverdagen. For eksempel må alle liberale erhverv og restauratører stadig holde lukket.

- Og så har vi jo generelt ikke kunnet forstå, hvorfor vi overhovedet har skullet holde lukket. Vi har god plads både ude og inde, og vi har jo aldrig et rend af kunder i butikken, forklarer han.

Nedlukningen har da også været hård for mange brancher. Bilbranchen er ingen undtagelse. Nye tal fra De Danske Bilimportører viser, at bilsalget i Region Midtjylland var mere end halveret i januar i forhold til samme måned sidste år.

Men hos Selta i Viborg har en stor del af handlen været rykket online. Derfor har Kåre Christensen og flere ansatte i den seneste tid haft rygende travlt med at pakke ordrer fra butikkens webshop. Men nu er de mere end klar til at slå dørene op for et begrænset antal kunder i butikken.

- Vi har været klar siden den 20. december. Og vi er klar nu. Vi er jo som vilde heste, lyder det i et grin fra Kåre Christensen.

Finansministeriet skønner i dag, at cirka 37.000 danskere vil kunne vende tilbage på arbejde som følge af genåbningen.