Indrykker dødsannonce til ære for mink: - Nogle vil mene, at det er usmageligt

Minkavler-hustru Elna Siem fra Nørre Bork har skrevet en dødsannonce for minkene, der nu skal aflives på grund af risiko for coronasmitte.

Ved pressemødet onsdag eftermiddag fik minkerhvervet sin dødsdom.

quoteVi har en regering, der kan træffe en så alvorlig beslutning uden at inddrage resten af folketinget. Demokratiet er svært at få øje på.

Elna Siem, minkavler-hustru, Nørre Bork

Det mener minkavler-hustru Elna Siem fra Nørre Bork. Derfor synes hun også, at det var på sin plads at indrykke en dødsannonce for minkene, selvom hun godt vidste, at det ville vække opsigt. 

- Det er for at gøre folk opmærksomme på, hvad det er, der foregår. Man kan diskutere, om det er for drastisk. Nogle vil måske mene, at det er usmageligt. Men det er, sådan man råber folk op, siger Elna Siem.

Hendes mand, Hans Jørgen Siem, har drevet minkfarm i 16 år, og det er sammen med ham, at hun har delt dødsannoncen på Facebook.

Kan ikke få øje på demokratiet

"Ved din død mistede vi troen på demokratiet og sund fornuft." Sådan står det blandt andet i dødsannoncen, som Elna Siem har skrevet. 

- Vi har en regering, der kan træffe en så alvorlig beslutning uden at inddrage resten af folketinget. Demokratiet er svært at få øje på, siger hun.

Hendes påstand er, at corona-pandemien bliver brugt som et skalkeskjul til at komme af med en minkbranche, som nogle partier i folketinget i længere tid har haft et horn i siden på.

- Corona bliver brugt som en måde at få det afviklet på, mener hun.

Statsminister Mette Frederiksen gjorde det på onsdagens pressemøde ellers klart, at beslutningen om at aflive alle danske mink er truffet for at undgå, at den muterede virus i mink spreder sig til mennesker. 

- Vi er nødsaget til at træffe denne beslutning af hensyn til folkesundheden. Beslutningen lader sig ikke forhandle. Det er vores klare overbevisning, sagde statministeren onsdag.

Det muterede virus, som er fundet i mink i Nordjylland, kan nemlig risikere at være immun overfor en kommende vaccine imod Covid-19.

- Worst case scenarie er, at vi har en pandemi, der starter forfra med Danmark som udgangspunkt, lød det fra direktør fra Statens Serum Institut, Kåre Mølbak til pressemødet.

Elna Siem er dog ikke overbevist af det, hun hørte på gårsdagens pressemøde.

Er det ikke nok evidens, når sundhedsmyndighederne i går er ude at advare om, at der er fare for en ny pandemi, hvis minksmitten breder sig?

- De kommer ikke frem med noget konkret. Det er "måske" og "ud fra forsigtighedsprincip". De siger ikke direkte, at de er sikre. Det, synes jeg, man mangler. Det skal være sikkert, når man tager så stor en beslutning, siger Elna Siem.

De borgerlige partier vil efter onsdagens pressemøde have grundlaget for beslutningen om at aflive alle landets mink fremlagt.

Det skriver Berlingske.

Drømmen er slukket

Frustration og håbløshed er nogle af de følelser, som Elna Siem og hendes familie sidder tilbage med. 

- Vi kan ikke se os ud af det her lige nu. Det er en afslutning. Gulvtæppet er bare rykket væk, siger hun.

Planen var, at Elna Siems søn skulle overtage minkfarmen efter sin far. Det er noget af det, hun er mest ked af lige nu. For det kommer ikke til at ske.

- Vi står på tærsklen til et generationsskifte. Vi har en dreng, der havde drømt om, at det her skulle blive hans fremtid. Den drøm blev også rykket væk under ham i går, siger Elna Siem og understreger, at mange andre minkavler-familier står i samme situation.