Aflivning startede tidligt i morges: - Om 10 dage har vi ingen mink tilbage

Jan Obitsø har drevet minkfarm i 38 år. Nu siger han og familien farvel til alle deres 45.000 mink og minkbranchen for altid.

Hos Familien Obitsø startede aflivningen af mink tidligt i morges. De regner med, at der ikke er flere mink om 10 dage.
Hos Familien Obitsø startede aflivningen af mink tidligt i morges. De regner med, at der ikke er flere mink om 10 dage.
Foto: Frederik Helms, TV MIDTVEST

Aflivningen på Jan Obitsøs minkfarm ved Skave startede kvart over fem torsdag morgen. 

Den kommende tid skal mere end 4000 mink dagligt lade livet, før alle 45.000 mink på gården til sidst er aflivet. 

- Om 10 dage har vi ingen mink. Så ser vi dem ikke igen, siger Jan Obitsø, imens han kigger ud over hundredevis af aflivede pelsdyr, der ligger i store kar eller i lige rækker på stålhylder.

- Det er sørgmodigt og uforståeligt, at det skal ske for os.

Der er alvor i minkavlerens ansigt. Han har kun sovet én enkelt time i nat, efter gårsdagens udmelding fra statsministeren om, at alle mink i Danmark skal aflives.

Det skal de, fordi sundhedsmyndighederne har fundet en muteret variant af coronavirus i mink i Nordjylland.

Mutationen kan gøre, at en kommende vaccine imod Covid-19 ikke virker og i værste fald starte en ny pandemi med et nyt farligt virus. Den sundhedsrisiko vil man ikke løbe, lød det på pressemødet i går onsdag.

Og situationens alvor forstår minkavleren fra Skave godt, selvom det har enorme konsekvenser for ham og familien.

- Det er helt klart, at hvis man har de oplysninger, så er vi selvfølgelig nødt til at gøre det, vi kan for sundheden blandt mennesker, siger Jan Obitsø.

Nedlukning af hele branchen

For Jan Obitsø har minkfarmen været hans arbejde i 38 år, men det er med tiden blevet det, han selv kalder sit livsværk. I dag driver han livsværket sammen med sin søn Jakob Blæsbjerg-Obitsø.

Derudover har minkfarmen også 10 medarbejdere, men de skal nu alle til at finde et andet job.

Selvom det på gårsdagens pressemøde kom frem, at man fra 2022 igen må drive minkproduktion i Danmark, så tror Jan Obitsø ikke på, at minkbranchen har en fremtid herhjemme.

Efter aflivningen af alle minkene vil der ikke være flere avlsdyr tilbage, som man kan basere en fremtidig produktion på.

- Vi har ingen dyr i hele Europa. Vi skal til Rusland eller Kina for at importere dem, men det kan ikke lade sig gøre, fordi de har nogle sygdomme derude, som vi ikke må importere, siger Jan Obitsø.

Efter hans opfattelse er det, der sker lige nu, lig med en permanent nedlukning hele erhvervet.

- Det er ikke kun os som pelsdyravlere. Det er også vores fodercentraler og industrien, som servicerer os, der lukker ned. Jeg kan ikke se, hvordan vi kan komme videre, siger han.

Ingen ide om kompensation

Hvordan minkavleren fremover skal få brød på bordet, ved han stadig forsvindende lidt om. 

Han har endnu ikke hørt noget konkret om, hvordan han og de andre minkavlere i landet vil blive kompenseret af staten. Hvor stor en sum penge, der er nødvendig, tør han ikke udtale sig om.

- En ting, der kan være nok for min nabo, er måske ikke nok for mig, så det er vanskeligt at svare på, siger Jan Obitsø.

Han hæfter sig ved, at økonomisk kompensation er den eneste mulighed, han og andre minkavlere har, for der er stadig nogle regninger, der skal betales, selvom minkene nu er ved at blive aflivet.