Coronavirus

Blå Kors og Kirkens Korshær lukker alle butikker: Det betyder milliontab

Den tabte fortjeneste betyder, at butikkerne ikke har mulighed for at yde samme hjælp til danske udsatte.

Jonas Jakobsen regionschef for Kirkens Korshær i Nord-, Midt- og Vestjylland
Jonas Jakobsen regionschef for Kirkens Korshær i Nord-, Midt- og Vestjylland
Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen / TV MIDTVEST

Covid-19 har sat en kæp i hjulet, hos flere nødhjælpsorganisationer der igennem deres forretninger hjælper, udsatte i Danmark.

Hos Blå Kors Genbrug i Herning og Kirkens Korshær i Viborg har de været nødt til at lukke for deres butikker. Det samme gør sig gældende med resten af deres butikkerne i landet. Blå Kors regner med, at de lukkede butikker koster dem mere end en million kroner om ugen.

- Vi hjælper børn, unge, familier, voksne overalt med både behandling, væresteder, varmestuer, Barnets Blå Huse osv. Jo færre midler vi har til at drive de her initiativer for, jo værre. Så det er klar, at det har en betydning for os, siger Anders Christensen, er er chef for Blå Kors Genbrug.

Hvis butikkerne ikke kan holde åbent, så kommer der ingen penge i kassen, og derfor er der kommet økonomisk hjælp fra Social- og Indenrigsministeren.

En million kroner i hjælp

Der er blevet sat fem en halv million af til at hjælpe hjemløse under coronakrisen, og Blå Kors og Kirkens Korshær har hver fået tildelt en million.  

Jonas Jakobsen der er regionschef for Kirkens Korshær i Nord-, Midt- og Vestjylland fortæller, at den midlertidige lukning af deres 240 butikker koster mellem ni og ti millioner kroner om måneden, og han ser derfor gerne, at regeringen kommer med mere hjælp.

- Nogen steder er vores sociale arbejde finansieret 100 procent af genbrugsmidler, andre steder er det delfinansiering med kommunale tilskud, genbrugsmidler, fondsdonationer og donationer fra private borgere rundt omkring. Så det er sådan en blanding af finansieringskilder, vi har, og det harmonerer ikke så godt med de hjælpepakker, der er kommet indtil nu, så vi håber stadigvæk på at der kommer noget, der passer bedre til vores måde at drive organisation på, siger Jonas Jakobsen.

Statsministeren har varslet, at Danmark måske så småt kan begynde at blive åbnet op igen efter påske. Men det er stadig uvist, hvornår genbrugsbutikkerne åbner.