Bølgen

Frihed og fleksibilitet: - Jeg skal kunne tage mit arbejde med under armen

Linn Radsted har skabt en virksomhed, hun kan tage med sig overalt. Frihed er det vigtigste mål på hendes bundlinje.

0:31
Linn Radsted insisterer på at finde en balance, så hun kan holde til at være iværksætter i mange år.
Foto: Henrik Skyt Drivsholm, TV MIDTVEST

Den skal snart udskiftes. Hendes bærbare computer. Den er ved at være lidt sløv og skulle den pludselig gå ned, er hun på spanden.

Computeren er nemlig hele hendes virksomhed. Der, hun sælger tøj til hundefolket i hele Norden, Tyskland og Schweiz, og der hun her fra Thy holder møder med sine samarbejdspartnere. Hun er eneste ansatte i virksomheden Dogcoach. Resten er freelancere, som sidder rundt omkring i Danmark og verden. 

- Tanken med Dogcoach har fra starten været, at det skulle være en virksomhed, jeg kunne tage med mig under armen og rejse ud i verden, siger Linn Radsted, de er en af de fire hovedpersoner i streamingserien Bølgen. 

På sin bærbare computer har hun kørt sin virksomhed fra Sri Lanka, Bali, Marokko, Spanien, Italien og Portugal. Og nu skal den altså skiftes ud. Computeren.

Hun kan bare ikke helt beslutte sig for, om hun næste gang skal købe en med en lidt større skærm. Fordelen er åbenlys. Det er mere behageligt at arbejde på en større skærm, men modsat er den også tungere at tage med sig under armen.

- Det lyder jo lidt ekstremt. Men sådan er hele mit liv jo. Selv min hund er jo valgt ud fra, at han skulle være nem at have med. Sådan en lille og korthåret fyr kan man have med på de fleste hoteller, siger hun og kigger på hunden Nemo, der kigger tilbage på hende fra sin kurv.

- Altså, jeg kunne jo ikke rejse rundt med en stor labrador.

0:24
Hele forretningen er i hendes computer.
Foto: Sine Bach Jakobsen, TV MIDTVEST

Frihed på bundlinjen

Eventyrlysten har altid været der. Også dengang hun i en ung alder var ’cooperrate i jakkesæt’ som marketingschef i forlagsbranchen. Men hun er med årene blevet skarpere i sin prioritering. Som selvstændig startede hun først ud med at sælge konsulentydelser.

- Jeg solgte basically min tid. Det er der jo ikke meget frihed i, siger hun.

Lige fra start har hun med virksomheden Dogcoach arbejdet struktureret på at skabe mere frihed. Ligesom hun sætter mål for sin omsætning, gør hun det også for sin frihed.

- For nogen er frihed måske at kunne hente sine børn senest klokken 15. For mig var det at kunne rejse og altså have et arbejde, der var uafhængig af sted, siger hun.

Det betyder f.eks. at hun har udliciteret sit lager og pakkeri, så hun aldrig selv skal pakke kundernes ordre. Hun har ingen ansatte og behøver derfor ikke noget kontor, hvor hun forventes at møde ind. Til gengæld har hun faste freelancere, som hjælper med alt fra regnskab til kommunikation og PR. Og alle de møder foregår digitalt.

Unbusy bussiness 

Målet for hendes frihed ligger som en kerne i hele hendes forretning, som hun hele tiden kan vende tilbage til.

- På et tidspunkt fik jeg f.eks. en ide om et fysisk showroom. Men jeg havde jo lovet mig selv at være fysisk uafhængig, så den ide kunne jeg hurtigt feje af bordet, siger hun.

Selvom hun sælger fysiske produkter, er hele hendes forretning digital. Det betyder også, at kommunikationen på hjemmesiden skal være så klar, at kunderne ikke har brug for at ringe eller sende mails med spørgsmål. 

- Hvis der er for mange kunder, der ringer med spørgsmål, så har vi simpelthen ikke gjort vores arbejde godt nok, siger hun. 

Linn Rasted bruger Dogcoach som et testlaboratorium til at se, hvor meget frihed, man på den måde kan skabe. Og de erfaringer tager hun videre til sin digitale konsulentforretning Unbusy business, hvor hun også ser sine redskaber foldet ud hos andre mennesker, virksomheder og brancher.

- På den måde bliver jeg også mindet om at huske at tage min egen medicin, siger hun.

Blev mega forelsket

Huset, vi mødes i, er det sjette hus, hun har boet i, siden hun i sommeren 2020 for første gang kom til Thy. Egentlig var hendes plan dengang at flytte hendes base fra København til Portugal. Men så kom corona og hun måtte i stedet kigge sig om efter et surfeventyr inden for landets grænser.

- Så jeg pakkede bilen og tog på et treugers roadtrip til Thy, siger hun.

Det første år rejste hun lidt frem og tilbage mellem Thy og København. Men i efteråret 2021 lejede hun mere permanent et sted at bo i Klitmøller. Det var ikke fordi hun dengang tænkte, at hey, nu er det her planen.

- Jeg landede bare i Thy og blev mega forelsket og overrasket over, at sådan et sted findes i Danmark, siger hun.

0:50
- Linn er nok den eneste, der er troppet op på Surf and Work med en hel flok mænd i jakkesæt. Det er business, siger Alexander Bengtsen om sin kontormakker.
Foto: Henrik Skyt Drivsholm, TV MIDTVEST

Vesterhavets bølger og Nationalparkens vilde vidder kan de fleste se skønheden i. Men for Linn Radsted handlede mest af alt om miljøet. Menneskerne. Der var noget, der mindede hende om byer som Ubud i Bali og Ericiera i Portugal.

- Den der følelse af, at menneskerne bare ser lidt lettere på livet, siger hun og fortsætter:

- Jeg har altid haft lidt svært ved at passe ind herhjemme, fordi jeg f.eks. var hende, der kom dalrende på kontoret klokken 10.

Og på et kontor i København kan den slags hurtigt virke uambitiøst.

- Men her er der andre, som også gerne vil dyrke yoga eller surfe, uden bagefter at skulle møde ind på kontoret med dårlig samvittighed. Til gengæld har jeg jo så ikke noget imod at arbejde om aftenen eller weekenden. Jeg synes jo, mit arbejde er megaspændende, siger Linn Radsted.

Samme rejse, sammen

I Thy har hun fundet et miljø, hvor hun passer ind. Og bedst som jeg skal til at spørge, om hun har mindre lyst til at rejse, nu hun bor i Thy, kommer hun mig i forkøbet.

- Jeg har haft mindre udlængsel. Normalt ville jeg rejse 3-4 måneder om året. De seneste år er det maksimalt blevet til en måned eller halvanden, siger hun og fortsætter:

- Før rejste jeg ud for at få et eventyr. Lige nu føler jeg, at det eventyr har jeg her.

Og her er fællesskabet omkring kontorfælleskabet Surf and Work i Vorupør en vigtig spiller.

- Det er som om, vi her er på samme rejse, sammen, siger hun.

Måske det er derfor, der for første gang har sneget sig personlige ejendele – en skænk, en stol og to tæpper - ind i det lejede hus i Klitmøller. Og måske derfor hun nu har bestilt en computer, hvor skærmen er en 1,3 tommer større.

- Men stadig den letteste, skynder hun sig at tilføje – ligesom hun forsikrer mig om, at drømmen om Portugal stadig lever.

- Det er jo ikke enten eller. Nu er jeg her. Så må vi se. 

Linn Radsted er en af fire hovedpersoner i streamingserien Bølgen, som du kan se herunder.