Stor strid om fjernvarme i Viborg

Energi Viborg og Viborg Fjernvarme kan ikke blive enige om, hvordan varmen i byen skal organiseres.

Fjernvarme
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Byrådet i Viborg Kommune har lagt op til, at borgerne skal bestemme mere over varmen i fremtiden. Men de to parter, Energi Viborg og Viborg Fjernvarme, er uenige om, hvordan organiseringen af varmen skal ske, derfor er forhandlingerne nu gået i hårdknude. 

- Det er en møgsituation. Det er jeg drøntræt af, for jeg synes, at den ligger lige til højrebenet at blive enige om det nye selskab, siger Klaus Keller, der er formand for Viborg Fjernvarme.

Baggrunden for striden skal findes i en noget speciel varmekonstruktion i Viborg.

I dag bliver varmen produceret af Energi Viborg - et selskab, som er ejet af Viborg Kommune. Varmen bliver derimod modtaget og distribueret af Viborg Fjernvarme, som er ejet af forbrugerne. 

Ligger nu på rådhuset 

Hos Energi Viborg mener bestyrelsen, at Viborg Kommune indtil videre skal blive ved med at eje varmeproduktionen. Omvendt mener de hos Viborg Fjernvarme, at forbrugerne også skal eje varmeproduktionen for at få reel indflydelse.

Striden er nu endt på rådhuset, hvor politikerne skal leve op til deres løfte om mere magt til forbrugerne.

- Hvis de to ikke kan blive enige, så må vi jo på et tidspunkt træffe en beslutning om den fremtidige organisering, siger Ulrik Wilbek (V), der er borgmester i Viborg.

Mens parterne diskuterer, bliver regningen dyrere hos forbrugerne.

- Det kommer til at koste, det er der ingen tvivl om. Det bliver dyrere, end det behøver at blive, siger Klaus Keller, formand for Viborg Fjernvarme.

2:19
Her kan du se hele indslaget om striden mellem Energi Viborg og Viborg Fjernvarme.