Vi spiser færre kartofler - her er de mest populære retter

Det skal gå stærkt, når danskerne laver mad. Se top 10-liste over de mest populære middagsretter - med og uden kartofler.

Kartofler
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Den tid er forbi, hvor skålen med dampende, kogte kartofler havde sin faste plads på de danske middagsborde.

Uanset om menuen i øvrigt stod på bøf, flæskesteg eller fisk.

I dag indgår kartofler kun i en tredjedel af de danske middagsretter. Det viser undersøgelsen ’Madkultur18’, lavet af den selvejende institution Madkultur under Miljø- og Fødevareministeriet.

Og kartoflens flugt fra de danske køkkener er gået stærkt. For bare tre år siden indgik kartofler i 44 procent af de danske middagsretter – men på tre år er det tal faldet til 33 procent.

- Der er mange forklaringer på kartoflens tilbagetog. En forklaring er, at vi bruger stadig mindre tid i køkkenet. Dels laver vi mindre mad fra bunden. Dels er det sådan, at når vi endelig laver mad, så bruger vi kortere tid på det. En stigende andel af danskerne siger, at de bruger mindre end 15 minutter på at lave mad. Og der er det problem, at man altså ikke kan koge kartofler på mindre end 15 minutter, siger direktør i Madkultur Judith Kyst.

Mad for de ældre

Traditionelt har kartoflen især været basisfødevare for de ældre generationer.

Men faktisk er der netop i denne aldersgruppe kartoflens tilbagegang har været størst. I den aldersgruppe, man kan kalde pensionisterne (de 65 til 90-årige), var der for bare tre år siden kartofler til 62 procent af middagsretterne. Men i dag er det tal nede på 42 procent.

Ifølge Bettina Buhl, der er museumsinspektør på Dansk Landbrugsmuseum og ekspert i danskernes madvaner gennem tiderne, viser det, at opfattelsen af de ældres madvaner er omgærdet af mange myter:

- Der er nok et klassisk, konservativt billede af ældre danskere som nogle, der sidder og spiser sovs og kartofler og stjerneskud. Men det er forkert. De ældre er blevet digitale og ved lige så vel som andre, at kartofler og sovs har fået et dårligt ry som ernæring, siger hun.

Kortere tid i køkkenet

Judith Kyst fra Madkultur synes ikke, at kartoflens tilbagegang i sig selv er alarmerende.

- Men kartoflerne er et sindbillede på en udvikling, hvor vi bruger kortere og kortere tid på at lave vores egen mad. Det er et paradoks, at vi aldrig har talt og skrevet mere om mad end i dag. Men at vi samtidigt aldrig har brugt så lidt tid i køkkenet.

- Vi må gøre en indsats for at fastholde vores madkultur. I New York og London er det allerede sådan, at man kan købe lejligheder helt uden køkken. Jeg synes ikke, at vi bare skal lade stå til og lade det gå lige sådan herhjemme, siger hun.

Det svinger frem og tilbage

Bettina Buhl har studeret danskernes madvaner gennem historien, og i det lange perspektiv er hun ikke bekymret for den gode, gamle kartoffel:

- Madkulturen svinger frem og tilbage. Så vil vi prøve noget nyt og anderledes, og så vil vi tilbage til de gamle dyder. Lige nu er vi billedligt talt kommet ud af kartoffelkuren og bruger flere penge. Vi køber nicheprodukter – lidt, men godt af dyre fødevarer. Kartoflens gamle rolle som den basisfødevare, der skulle mætte, er for længst forbi. Men kartoflen skal nok bestå. Faktisk passer den fint til den fornyede interesse for rodfrugter.

- Og nu er det december. Lur mig, om ikke der vil være både brune og hvide kartofler på de fleste middagsborde juleaften, siger hun.

1:50
Se indslag fra tidligere på året om en vestjyder og bordskik.