Vi spiser færre kartofler - her er de mest populære retter

Det skal gå stærkt, når danskerne laver mad. Se top 10-liste over de mest populære middagsretter - med og uden kartofler.

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Den tid er forbi, hvor skålen med dampende, kogte kartofler havde sin faste plads på de danske middagsborde.

Uanset om menuen i øvrigt stod på bøf, flæskesteg eller fisk.

Læs også 3D-printet gulerodsmos: I fremtiden skal maden skræddersys

I dag indgår kartofler kun i en tredjedel af de danske middagsretter. Det viser undersøgelsen ’Madkultur18’, lavet af den selvejende institution Madkultur under Miljø- og Fødevareministeriet.

Og kartoflens flugt fra de danske køkkener er gået stærkt. For bare tre år siden indgik kartofler i 44 procent af de danske middagsretter – men på tre år er det tal faldet til 33 procent.

- Der er mange forklaringer på kartoflens tilbagetog. En forklaring er, at vi bruger stadig mindre tid i køkkenet. Dels laver vi mindre mad fra bunden. Dels er det sådan, at når vi endelig laver mad, så bruger vi kortere tid på det. En stigende andel af danskerne siger, at de bruger mindre end 15 minutter på at lave mad. Og der er det problem, at man altså ikke kan koge kartofler på mindre end 15 minutter, siger direktør i Madkultur Judith Kyst.

Mad for de ældre

Traditionelt har kartoflen især været basisfødevare for de ældre generationer.

Læs også Vestjyder holder allermest af fastelavnsboller

Men faktisk er der netop i denne aldersgruppe kartoflens tilbagegang har været størst. I den aldersgruppe, man kan kalde pensionisterne (de 65 til 90-årige), var der for bare tre år siden kartofler til 62 procent af middagsretterne. Men i dag er det tal nede på 42 procent.

Ifølge Bettina Buhl, der er museumsinspektør på Dansk Landbrugsmuseum og ekspert i danskernes madvaner gennem tiderne, viser det, at opfattelsen af de ældres madvaner er omgærdet af mange myter:

- Der er nok et klassisk, konservativt billede af ældre danskere som nogle, der sidder og spiser sovs og kartofler og stjerneskud. Men det er forkert. De ældre er blevet digitale og ved lige så vel som andre, at kartofler og sovs har fået et dårligt ry som ernæring, siger hun.

De 10 mest populære middagsretter

1. Rugbrød med pålæg

 

Den mest populære danske middagsret.
 

Det havde 6,6 procent af de voksne danskere spist som gårsdagens aftensmåltid, da de blev spurgt til det i undersøgelsen.
 

('Rugbrød med pålæg' lå også nummer et på listen i 2015).


Det er den mest populære middagsret i Østjylland, i Sønderjylland og på Fyn.

 

2. Kylling med kartofler eller grønt

 

Det havde 5,7 procent af de voksne danskere spist.

 

( I 2015 lå kylling kun nummer fire på top 10).

 

Det er den mest populære middagsret i Hovedstaden, på Sjælland og på Bornholm

 

Retten er den mest populære middagsret med kartofler ( på en delt førsteplads sammen med bøf)

 

3. Pizza

 

Det havde 5,0 procent af de voksne danskere spist.

 

( I 2015 lå pizza nummer to på listen)

 

Det er den mest populære middagsret i Nordjylland og i Vestjylland.

 

4. Bøf med tilbehør

 

Det havde 4,4 procent af de voksne danskere spist.

 

( I 2015 lå bøf nummer seks på listen)

 

Retten er den mest populære middagsret med kartofler (på en delt førsteplads sammen med kylling)

 

5. Brød med pålæg/ sandwich

 

Det havde 3,4 procent af de voksne danskere spist.

 

('Sandwich' er ny på top 10-listen. I 2015 var det ikke blandt de 10 mest almindelige retter)

 

6. Burger eller bøfsandwich

 

Det havde 3,0 procent af de voksne danskere spist.
 

('Burger/bøfsandwich' er ny på top 10-listen. I 2015 var det ikke blandt de ti mest almindelige retter)

 

7. Koteletter og Schnitzler

 

Det havde 3,0 procent af de voksne danskere spist.
 

( I 2015 lå bøf nummer fem på listen)
 

Retten er den tredje mest populære middagsret med kartofler.

 

8. Frikadeller

 

Det havde 2,6 procent af de voksne danskere spist.
 

( I 2015 lå bøf nummer ni på listen)

Frikadeller er den fjerde mest populære ret med kartofler.

 

9. Gryderet

 

Det havde 2,5 procent af de voksne danskere spist.
 

( I 2015 lå bøf nummer syv på listen)

 

10. Pastaret

 

Det havde2,3 procent af de voksne danskere spist.
 

( I 2015 lå bøf nummer otte på listen)

 

Listen er baseret på et online spørgeskema og dataindsamling foretaget af Epinion i perioden 4. maj – 18. maj 2018, hvor danskerne blandt er blevet spurgt til gårsdagens aftensmåltid.

Se mere

Kortere tid i køkkenet

Judith Kyst fra Madkultur synes ikke, at kartoflens tilbagegang i sig selv er alarmerende.

- Men kartoflerne er et sindbillede på en udvikling, hvor vi bruger kortere og kortere tid på at lave vores egen mad. Det er et paradoks, at vi aldrig har talt og skrevet mere om mad end i dag. Men at vi samtidigt aldrig har brugt så lidt tid i køkkenet.

Læs også Kan du spise et helt måltid med bøger under armene?

- Vi må gøre en indsats for at fastholde vores madkultur. I New York og London er det allerede sådan, at man kan købe lejligheder helt uden køkken. Jeg synes ikke, at vi bare skal lade stå til og lade det gå lige sådan herhjemme, siger hun.

Det svinger frem og tilbage

Bettina Buhl har studeret danskernes madvaner gennem historien, og i det lange perspektiv er hun ikke bekymret for den gode, gamle kartoffel:

- Madkulturen svinger frem og tilbage. Så vil vi prøve noget nyt og anderledes, og så vil vi tilbage til de gamle dyder. Lige nu er vi billedligt talt kommet ud af kartoffelkuren og bruger flere penge. Vi køber nicheprodukter – lidt, men godt af dyre fødevarer. Kartoflens gamle rolle som den basisfødevare, der skulle mætte, er for længst forbi. Men kartoflen skal nok bestå. Faktisk passer den fint til den fornyede interesse for rodfrugter.

- Og nu er det december. Lur mig, om ikke der vil være både brune og hvide kartofler på de fleste middagsborde juleaften, siger hun.

01:50

Se indslag fra tidligere på året om en vestjyder og bordskik.

Luk video