3D-printet gulerodsmos: I fremtiden skal maden skræddersys

Teknologisk Institut er ved at undersøge og udvikle 3D-printet mad til ældre og syge.

Sådan ser logoet for Teknologisk Institut ud, når det er printet i gulerodsmos.
Sådan ser logoet for Teknologisk Institut ud, når det er printet i gulerodsmos.
Foto: Jesper Hejlskov Thomsen, TV MIDTVEST

I fremtiden kommer man til at kunne skræddersy sin mad. I hvert fald hvis det står til Teknologisk Institut, som arbejder på at 3D-printe mad til småtspisende som eksempelvis ældre og syge.

- Projektet handler om at finde ud af, hvordan vi laver de her printede fødevarer, så folk godt kan lide dem. Det hele drejer sig om den personlige mad til folk, så de får lige præcis det, de har brug for, siger Stig Groven, der er centerchef for fødevareteknologi på Teknologisk Institut.

Udover maskiner, staldinventar og malkeudstyr, så er der på messen Agromek i Herning også fokus på innovation og fremtidens landbrug. I et helt nyt område - Agromania - kan de besøgende kigge ind i fremtidens landbrug og fødevareproduktion. Og det er i området her, at Teknologisk Institut har taget en 3D-printer og en klat gulerodsmos med

- Man bruger en mos, som man så kan berige med forskellige vitaminer, mineraler og fedtstoffer og proteiner. Det er der et stort perspektiv i: Der vil dels blive mindre spild i storkøkkenerne, og dels vil folk formodentligt få noget mere sundt at spise, siger Stig Groven.

Ingen grænser for mulighederne

Den 3D-printede mad som Teknologisk Institut arbejder med, retter sig især mod folk, der ellers kan have svært ved at indtage næring nok.

- Det handler om svagt spisende patienter, folk med synkebesvær og ældre mennesker, som er svagtspisende, siger Stig Groven.

Og i forhold til hvad der skal printes, så er det kun fantasien, der sætter grænser. 

- Den kan måske steges, eller koges eller geleres eller varmes eller fryses. Du kan jo sådan set lave alting - der er ingen grænser, siger Stig Groven.

Teknologisk Institut forventer at være færdig med projektet om to år. Udover Teknologisk Institut er også Aalborg Universitet og en række fødevareproducenter med i projektet. 

1:40
Se indslaget: Teknologisk Institut er lige nu ved at undersøge og udvikle 3D-printet mad til især ældre og syge.