Kan du spise et helt måltid med bøger under armene?

En ny undersøgelse viser, at vestjyder går meget op i bordskik. Gitte Hornshøj fortæller, hvorfor det er vigtigt.

Vestjyderne er blandt dem i Danmark, der går mest op i bordskik. Kun 12 procent har ingen faste normer, når det kommer til, hvordan man opfører sig ved bordet.

quoteDet er en gave at få med, at man ved, hvordan man skal opføre sig

Gitte Hornshøj

Gitte Hornshøj fra Herning er forfatter og foredragsholder og ekspert i nutidens takt og tone. Hun mener, at bordskik er vigtigt.

- Hvis du skal indgå i et fællesskab med andre, så er du simpelthen nødt til at opføre dig pænt og have en god bordskik i de situationer, hvor det kræves, forklarer hun.

Eksempelvis fortæller hun, at man kan tage et helt måltid med børnene, hvor man har bøger under armene. Det kan både blive en sjov oplevelse og være med til at lære børnene om at spise pænt.

- Det er en gave at give børnene med. Det at blive et helt menneske på alle planer, er det der hedder dannelse i mange former. Det er da en gave at få med. Og jeg synes, at vi forældre skal tage det ansvar på os og virkelig ville det. Og have tid til at ville det. Det er en gave at få med, at man ved, hvordan man skal opføre sig, siger hun.

Hvad er de vigtigste traditioner?
Hvad er de vigtigste traditioner?
Foto: Madkulturens Madindex 2017

Ingen mobil

81 procent af danskerne synes, ifølge undersøgelsen lavet af Madkulturen, der hører under Miljø- og fødevareministeriet, at det er vigtigt at sige tak for mad efter et måltid.

Hvor bordbønnen er forsvundet helt ud af danskernes madtraditioner, så er det generelt normen hos mange familier, at man blandt andet at man spiser ved et spisebord, i stedet for eksempel i sofaen, og at der ikke bruges telefon ved bordet.

Gitte Hornshøj er ekspert i takt og tone.
Gitte Hornshøj er ekspert i takt og tone.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Det er Gitte Hornshøj glad for.

- Vi skal ikke leve efter alle de her regler 24/7. Emma Gad var jo heller ikke en løftet pegefinger. Men det at lære almindelig pli og almindeligt hensyn til andre mennesker, det giver et langt lettere liv på jord, forklarer hun.

Derfor mener hun også, at forældrene spiller en vigtig rolle.

- Vi bør som forældre tage et stort ansvar for at turde at sige, hvad der er ordentligt.

Der er dog en ting, hun ikke kan acceptere, når danskerne samler sig om bordet.

- Lige præcist mobiler skal man simpelthen lægge langt væk. Hvis jeg gerne vil vise dig, at jeg gerne vil dig, så er det flotteste, jeg kan gøre, at tage min mobil og slukke den. For så siger jeg, at jeg gerne vil dit selskab.

 

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Livsstil.