Mild vinter kan betyde flere rotter på vej

Efter to til tre måneder er en rotte voksen og kan formere sig, fortæller ekspert.

Det milde vintervejr giver rotterne gode forudsætninger.
Det milde vintervejr giver rotterne gode forudsætninger.
Foto: Brian Bergmann/Scanpix

Solen kaster for tiden sine varme stråler over Danmark, og temperaturerne er tæt på rekordhøje for årstiden. Men det er ikke kun de solglade danskere, som nyder godt af det forårsagtige vejr.

Den milde vinter giver nemlig rigtig gode betingelser for rotterne i Danmark, forklarer biolog og skadedyrsekspert Jens Lodal.

- Det vil ikke undre mig, at antallet af rotter kommer til at stige det næste stykke tid, siger han til TV 2.

Et ekstra kuld unger

Rotter kan nemlig nå at få et ekstra kuld unger, når der ikke er frost.

Normalvis yngler rotterne ikke i perioden fra november til marts. Men når vejret er så mildt, som det indtil nu har været, giver det gnaverne nye muligheder.

- Så kan de yngle året rundt. Den milde vinter giver oven i købet ungerne rigtig gode overlevelsesmuligheder - og det betyder jo, at bestanden stiger, fortæller Jens Lodal.

Ekspert: - Det går stærkt

Det kan ifølge skadedyrseksperten blive til en god del ekstra rotter. Gnaverne får nemlig normalt fire til otte unger per kuld.

Og efter to til tre måneder er de altså voksne, kønsmodne og klar til at yngle.

- Det går stærkt. Ungerne, som er født først på vinteren, er faktisk allerede klar til selv at få unger, når det bliver forår, forklarer han.

Hårdføre gnavere

Det er dog ikke umuligt, at naturen selv sætter en stopper for den stigende bestand af gnaverne med de tykke haler, fortæller Jens Lodal. 

Et drastisk fald i de ellers forårslignende temperaturer vil kunne komme nogle af rotterne til livs.

- Der skal en omgang hård frost til for at slå dem ned. Men de er hårdføre, så der skal altså meget til, siger han. 

Stor smittefare

I Danmark betegnes rotter som ’skadedyr’. Derfor har man pligt til at melde det til sin kommune, hvis man ser en rotte på sin vej.

Derfra vil kommunen sørge for at tage sig af den. Det forklarer Niels Hesthaven Sørensen, som er rottekonsulent ved Miljøstyrelsen.

- Så bliver de aflivet. Der er stor smittefare og megen materiel ødelæggelse forbundet med rotterne, så de er stærkt uønskede skadedyr, siger han og uddyber, at proceduren går helt tilbage til 1907, hvor der blev indført lovgivning på området. 

Hvis du ser en rotte på din vej i vintersolen, kan du anmelde det på borger.dk.