Pape om kampfly: Du må finde en anden løsning, Løkke!

Der må findes en anden løsning, siger Konservatives formand i sin grundlovstale om indkøbet af Danmarks nye kampfly F-35.

Pape_fyrvaerkeri.jpg

Danmarks forsvarspolitik står ved en skillevej, siger formand for Konservative Søren Pape Poulsen søndag i sin grundlovstale.
    
Han sår stor tvivl om, hvorvidt budgettet kan holdes og sætter spørgsmålstegn ved piloternes arbejdsbetingelser, og antallet af timer et fly skal være på vingerne.
    
Finansieringen bliver taget fra Forsvarets materielbudget det næste årti.
    
- Man køber kampfly, men man skriver samtidig under på, at både flåden og hæren i ti år kan få vente sig nogle ordentlige knubs. Det er en aftale, jeg har meget svært ved at se mig selv indgå.
    
- Så, kære Lars Løkke Rasmussen: Du må finde en anden løsning, siger Søren Pape Poulsen henvendt til Danmark statsminister.

20 milliarder på nye kampfly

Regeringens udspil til Danmarks nye kampfly er, at der skal købes 27 fly af typen F-35. Indkøbsprisen alene ventes at blive på 20 milliarder kroner. Lars Løkke Rasmussen hørte godt Papes udmelding, men savner konkrete bud fra Pape selv:

- Søren Pape Poulsen brugte en stor del af talen på økonomi. Jeg synes, han skulle have brugt lidt længere tid på, at give bud på hvordan han vil finansiere de mange ekstra kampfly han lægger op til at købe, siger statsministeren. 
    
- Vi har lagt et bud frem, som ikke er udtryk for en oprustning eller en nedrustning. Det er et udtryk for, at vi ønsker at bevare den kapacitet, vi har i dag. Både til at forsvare Danmark, men også til at deltage i internationale operationer, siger Lars Løkke Rasmussen.
    
Han mener, at finansieringen godt kan holdes inden for forsvarets budget.
    
Forsvarsminister Peter Christensen (V) har tidligere sagt, at han ikke vil afvise at åbne for at tilføre Forsvaret flere penge i forbindelse med næste års forhandlinger om et nyt forsvarsforlig.
    
Det har SF dog afvist pure.
    
I en såkaldt dimensioneringsrapport er det blevet vurderet, at med 27 fly vil der i spidsbelastede situationer være opgaver, som Danmark ikke vil kunne løse.
    
Partierne bag forsvarsforliget diskuterer, om man skal følge regeringens anbefaling om at købe 27 fly fra den amerikanske producent.
    
Der er ikke en formel bagkant for, hvornår de skal nå frem til enighed.
    
/ritzau/